Saturday, June 15, 2024
Jurnalism corect


Nicolae Ciucă, interviu în presa spaniolă: Europa ar fi mai sigură cu România în Schengen

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 23 noiembrie 2022 Etichete: , , ,

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat, într-un interviu acordat publicației spaniole La Razon, că „Europa ar fi mai sigură cu România în Schengen”. Șeful Guvernului român nu a criticat însă țările care fac veto la intrarea țării noastre în spațiul de liberă circulație.

Premierul Nicolae Ciucă participă miercuri, 23 noiembrie, împreună cu mai mulți membri ai cabinetului, la prima ședință comună a Guvernelor României și Spaniei, găzduită la Castellón de la Plana. Detalii aici.

Șeful Executivului român le-a mulțumit cetățenilor spanioli și autorităților pentru primirea călduroasă și integrarea românilor.

„Legăturile noastre sunt și mai strânse datorită comunității românești foarte puternice din țara dumneavoastră, cetățeni loiali statului spaniol care contribuie la dezvoltarea societății și a economiei Regatului Spaniei. Aproape un milion de români studiază, trăiesc și muncesc în țara voastră. Comunitatea românească este bine integrată și foarte activă și, în același timp, este un catalizator pentru dezvoltarea relațiilor dintre cele două țări”, a declarat Nicolae Ciucă.

Totodată, prim-ministrul a spus că guvernul pe care îl conduce „se străduiește să schimbe cât mai curând lucrurile în bine în țara noastră și să încurajeze cât mai mulți români care acum locuiesc în străinătate să se întoarcă acasă.”

Nicolae Ciucă a mai mulțumit Regatului Spaniei pentru contribuția sa în sprijinul sistemului de apărare aeriană din România, prin desfășurarea de patrule aeriene și instalarea recentă a unui radar cu rază lungă de acțiune.

Pe viitor, premierul a precizat că Executivul vrea să crească exporturile tradiționale românești către piața spaniolă (sectorul auto, industria echipamentelor electrice și industria automatizărilor), dar și să crească exporturile în sectoare „care oferă noi oportunități”, precum cele legate de transformarea digitală.

România în Spațiul Schengen

În ceea ce privește aderarea la Spațiul Schengen, Ciucă a declarat că România, Bulgaria și Croația sunt unele dintre cele mai proactive și responsabile state membre în acest domeniu.

De asemenea, premierul le-a cerut jurnaliștilor străini să nu piardă din vedere un detaliu, anume că România, ca stat membru al UE, „este deja responsabilă de protecția celei de-a doua ca mărime granițe terestre a UE, misiune pe care am îndeplinit-o din 2007 cu cea mai mare responsabilitate.”

„Europa ar fi mai sigură cu România în Spațiul Schengen, iar cetățenii și întreprinderile române (…) au dreptul de a se bucura de toate beneficiile unei piețe interne”, a mai precizat șeful Guvernului român.

Întrebat cine se opune aderării României la Spațiul Schengen, Ciucă nu a vrut să numească cele trei țări care s-au poziționat public împotriva intrării României în spațiul de liberă circulație, anume Țările de Jos, Suedia și Austria.

„Până acum, o mare majoritate ne susține dorința. Cu toate acestea, întrucât suntem foarte aproape de momentul în care guvernele își prezintă mandatele pentru Consiliul JAI din 8 decembrie, nu aș dori să mă refer la anumite state membre. Ceea ce pot spune clar este că sprijinul puternic al partenerilor noștri – precum Spania – este esențial pentru a mobiliza sprijinul unanim pentru o decizie pozitivă cât mai curând posibil”, a mai spus premierul.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW