Friday, March 29, 2024
Jurnalism corect


Ministrul de Interne din Austria, despre extinderea Schengen. „Are sens includerea Croației, nu și a României și Bulgariei”


Ministrul austriac al Afacerilor Interne, Gerhard Karner, reafirmă poziţia exprimată anterior cu privire la admiterea Croaţiei, României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, într-un interviu acordat ziarului Kurier, la un an de la preluarea mandatului de ministru de Interne. 

Astfel, întrebat despre posibilul veto al Austriei împotriva aderării la Schengen a României, Bulgariei și Croației, Cerhard Karner a declarat că „are sens” includerea Croației în spațiul de liberă circualție, dar nu și a României și Bulgariei.

„Pentru noi se aplică decizia conform căreia credem că are sens să includem Croația și să nu admitem Bulgaria și România acum. Ceea ce contează (în cazul sistemului de azil) este ca trei aspecte fundamentale să funcționeze: protecția frontierelor externe, refuzurile și distribuirea. Cert este că multe lucruri nu funcționează în aceste domenii. Și de aceea trebuie să continuăm să muncim și să luptăm. Chiar și cu consecințe destul de dure”, a precizat ministrul austriac al Afacerilor Interne. 

Ministrul de Interne al Austriei a anunțat pentru prima oară în luna noiembrie că țara pe care o reprezintă nu susține extinderea spațiului de liberă circulație, menționând că  sistemul de control la frontierele externe Schengen a eșuat, 90.000 de migranți având, în prezent, probleme cu legea în Austria.

Pe lângă ministrul austriac de Interne, și cancelarul austriac federal, Karl Nehammer, a reluat amenințarea cu veto a lui Karner, însă doar în ceea ce privește România și Bulgaria.

„Din Croaţia nu simţim nicio presiune migratorie către nord. Deoarece Croaţia îndeplineşte protecţia frontierei într-o manieră exemplară, nu văd nicio problemă în acest sens. La urma urmei, ţările sunt votate individual. Mai simplu spus: Amenințarea cu veto este îndreptată numai împotriva Bulgariei și României. Avem 100.000 de persoane care au trecut neregulamentar granița, dintre care 75.000 au traversat țări cu România, Bulgaria și Ungaria fără a fi înregistrate de autoritățile de securitate de acolo. Acesta este un risc de securitate și trebuie să avem grijă”, a declarat Nehammer, citat de presa din Austria.

Pe de altă parte, liderul partidului Alternativa Verde și vicecancelarul Austriei, Werner Kogler, i-a contrazis pe ministrul de Interne și pe cancelarul austriac, colegi în coaliția de guvernare, și a transmis că țara pe care o reprezintă „susține în mod oficial” aderarea României, Bulgariei și Croației la Spațiul Schengen.

În schimb, Kogler a transmis la rândul lui că ar trebui să existe controale la frontierele Schengen. Detalii aici.

Amintim că Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, s-a întâlnit cu omologul austriac, Gerhard Karner. Detalii, aici.

 

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW