Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


PSD cere MAE să negocieze suspendarea importurilor de cereale ucrainene

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 11 aprilie 2023

Partidul Social-Democrat (PSD) vrea suspendarea temporară a exportului de cereale ucrainene către Uniunea Europeană (UE), după modelul aplicat în Polonia, se arată într-un comunicat de presă remis de formațiunea politică marți, 12 aprilie, în care solicită Ministerului Afacerilor Externe (MAE) să inițieze în acest sens discuții diplomatice cu autoritățile din Ucraina. 

„Dificultățile majore întâmpinate de fermierii români ca urmare a facilitării comerțului cerealelor ucrainene trebuie să fie rezolvate printr-un dialog diplomatic constructiv între cele două state. Ministerul Agriculturii din România este pregătit să asigure sprijinul tehnic reprezentanților MAE în cadrul discuțiilor diplomatice cu partea ucraineană”, a transmis PSD.

Cu toate acestea, social-democrații reafirmă că „România trebuie să fie în continuare alături de Ucraina și să asigure tranzitul cerealelor din această țară către state terțe din Uniunea Europeană și către rutele comerciale din Marea Neagră”, dar propune ca România să susțină în cadrul „Comitetului Reprezentanților Permanenți ai guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană” (COREPER) ca Regulamentul 870/2022 privind regimul taxelor vamale pentru produsele ucrainene să fie aplicat diferențiat la nivelul Uniunii.

„Astfel, statele membre ale UE care își asigură consumul intern din producția proprie ar trebui să permită doar tranzitul cerealelor din Ucraina către statele membre care nu își pot acoperi necesarul de consum din producția proprie. O astfel de măsură ar fi cu adevărat echitabilă atât pentru fermierii ucraineni, cât și pentru fermierii din statele membre ale UE”, se mai arată în comunicatul de presă citat.

Polonia a luat deja decizia radicală de a suspenda toate importurile de cereale din Ucraina. Detalii aici.

Context

De la începutul războiului din Ucraina, România și-a pus la dispoziție infrastructura de transport pentru a facilita exporturile de grâne ucrainene. Mii de fermieri au protestat însă în țara noastră în ultimele săptămâni față de netaxarea importurilor de cereale ucrainene, impusă de Comisia Europeană la jumătatea anului trecut, care a creat un dezechilibru în piață.

„Înlăturarea taxelor vamale pentru toate produsele ucrainene de la jumătatea anului precedent a agravat aceste probleme. Decizia a generat un efect de dumping involuntar, încurajând fermierii ucraineni să vândă sub prețul de cost, ceea ce a afectat grav piețele din țările vecine, inclusiv România. Cu toate acestea, renunțarea la taxele vamale nu a susținut și nu va sprijini fermierii ucraineni în reluarea ciclului de producție, în contextul creșterii semnificative a costurilor pentru inputuri agricole”, precizează Micu Marius, vicepreședinte al Federației Pro Agro.

Foto: Inquam photos/ Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW