Monday, January 17, 2022
Jurnalism corect


Un vicepreședinte USR acuză conducerea partidului de abuz: Politica „pumnului în gură” este specifică altor forme de organizare

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic Stirile zilei , at 18 iunie 2020 Etichete: ,

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță împreună cu alți 17 lideri ai USR au semnat o scrisoare în care acuză public conducerea partidului pentru faptul că au tot mai loc „excluderi și suspendări abuzive”. Conform documentului, din decembrie și până în prezent au fost excluși sau suspendați de Biroul Național 35 de membri USR, majoritatea cu funcții de conducere, pentru faptul că „au contestat acțiunile conducerii Barna”.

„În ultimele zile mai multe voci importante din societatea civilă cer public conducerii USR să înceteze excluderile și suspendările pe delicte de opinie. Cu toate acestea, în ședința din 17 iunie condusă de Dan Barna, Biroul Național l-a suspendat pe Președintele organizației USR Sector 4 cu o zi înainte de alegerile din filiala unde era și candidat. Este o situație pe care mulți colegi și foști colegi au reclamat-o intern de mai multă vreme, iar cei ce dețin majoritatea în conducerea partidului ignoră cu bună știință semnalele ce vin de la „firul ierbii”. Mai mult decât atât, prin susținătorii lor, creează contexte care să motiveze acțiunile abuzive de excludere sau suspendare a membrilor incomozi, catalogați ca „elemente”, „sabotori” sau „tineri zgomotoși””, semnalează europarlamentarul Nicu Ștefănuță, în postarea sa de pe Facebook.

Conform scrisorii, se întâmplă tot mai des în viața internă a USR excluderi și suspendări abuzive. Membrii dați la o parte ar fi persoane care contestat acțiunile conducerii lui Dan Barna.

„Pretindem de la cel mai înalt nivel că facem o altfel de politică, că respectăm libertățile fundamentale și luptăm pentru o justiție independentă. Se întâmplă tot mai des în viața internă a USR excluderi și suspendări abuzive, intervenții chiar în procesul de alegeri interne pentru funcțiile de conducere la nivel de filiale locale sau județene, inclusiv la comisii de arbitraj care ar trebui să fie independente. Din decembrie până în prezent au fost excluși sau suspendați de Biroul Național nu mai puțin de 35 colegi, majoritatea cu funcții de conducere în USR și cu “vina” că au contestat acțiunile conducerii Barna. Cazurile respective au fost prioritizate în mod discriminatoriu, iar sentințele politice au venit rapid și implacabil. Foarte mulți alți colegi au fost excluși sau suspendați de Birourile Județene conduse de oameni loiali echipei Barna”, se mai arată în scrisoare.

De asemenea, câteva filiale locale și-ar fi dat demisia în bloc reclamând „practicile abuzive și de intimidare ale șefilor din aceste filiale”.

„Și toate acestea în timp ce, în cazul unor acuzații grave de încălcare a Statutului USR de către cei loiali echipei Barna, sesizările respective nu sunt puse pe ordinea de zi a Biroului Național sau a Comitetului Politic (în cazul unor parlamentari sau europarlamentari). Aceste metode trebuie să înceteze, iar majoritatea care conduce azi USR-ul trebuie să se întoarcă la principiile pe care s-a clădit acest partid, dintre care cel mai important este acela că vocea fiecărui membru trebuie să fie auzită și ascultată. Democrația și politica reprezintă arta dialogului. Politica „pumnului în gură” este specifică altor forme de organizare către care cu siguranță nu vrem să ne îndreptăm nici ca partid, nici ca societate. În USR este nevoie ca toate grupurile interne, inerente unei democrații, să se supună principiilor statului de drept și să militeze pentru un sistem de arbitraj corect, eficient și echidistant, la toate nivelurile”, mai transmite europarlamentarul, în postarea sa.

Scrisoarea a fost semnată de Ana Ciceală, consilier general și membru Biroul Național USR, Nicu Ștefănuță, vicepreședinte al USR, Dumitru Dobrev, membru Biroul Național USR, Teodora Stoian, membru Biroul Național USR, Andrei Macsut, membru Biroul National USR, Tudor Benga, deputat și membru în Biroul Național, Bogdan Stroe, președinte USR Sector 3, Cristian Crivăț, președinte USR Sector 5, Andrei Nistor, președinte USR Ilfov, Vlad Alexandrescu, senator USR, Cristi Ghica, senator USR, Alin Arsu, deputat, membru Biroul Municipal București, Irineu Darău, președinte USR Brașov, Andrei Iulian Drancă, președinte USR Botoșani, Cretu Radu, președinte USR Satu Mare, Andrei Corbu, membru Biroul Național, Andrei Zisu, membru USR Diaspora.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW