Thursday, August 18, 2022
Jurnalism corect


Parlamentar din tabăra premierului, despre varianta unui Guvern fără Florin Cîțu

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 11 octombrie 2021

Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a declarat luni, 11 octombrie, că partidul se îndreaptă spre scenariul unui Guvern fără Florin Cîțu în funcția de premier, așa cum cer cei de la USR. 

„Da, se pare că în ipoteza în care USR își menține punctul de vedere extrem de dur pe zona asta, responsabilitatea noastră ne poate conduce spre acea variantă”, a declarat Daniel Fenechiu, luni, pentru RFI România.

„PNL merge la consultări cu propunerea Florin Cîțu prim-ministru, pentru ipoteza în care vom reuși să degajăm o majoritate. În ipoteza în care nu reușim să degajăm o majoritate, pentru a nu exista acel tip de discuții că PNL se agață de putere sau Florin Cîțu se agață de putere, am luat decizia ca, repet, în ipoteza în care nu se degajă o majoritate, președintele să poată verifica și alte posibilități, pentru că România are nevoie de guvernare și pentru că este apanajul președintelui să identifice după consultări acea personalitate politică care ar putea să creeze majoritatea parlamentară care să susțină un Guvern stabil”, a adăugat el.

Daniel Fenechiu a precizat și ce nume au fost aduse în discuție pentru funcția de prim-ministru: Lucian Bode sau Nicolae Ciucă.

„PNL poate face zece nominalizări. Eu am discutat despre cele două nume aduse în spațiul public, respectiv Lucian Bode și Nicolae Ciucă, pentru că au fost numele vehiculate și care au generat comentarii pe zona respectivă, dar avem și alte personalități. Președintele probabil că după discuția pe care o va avea cu delegația noastră, care e prima delegație, când va sonda poziția USR PLUS, va sonda cu un nume din cadrul PNL, probabil că va fi Lucian Bode”, a adăugat senatorul liberal.

Context

Scandalul din 1 septembrie a fost cel care a pus capac relației dintre Florin Cîțu și USR. Atunci, pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de Guvern, premierul a adăugat proiectul „Anghel Saligny”, așa-numitul PNDL 3, criticat aspru de partenerii de coaliție din USR.

Argumentând că Stelian Ion l-ar fi șantajat și ar fi încercat să blocheze avizarea proiectului, prim-ministrul a anunțat că l-a demis pe cel care ocupa funcția de ministru al justiției chiar în acea seară, devenind al doilea ministru USR demis din cabinet, după Vlad Voiculescu.

Reacțiile partenerilor de Guvernare au venit imediat, iar pe 3 septembrie USR PLUS a depus, alături de AUR, o moțiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Florin Cîțu, ce a fost citită în ședința plenului comun din 9 septembrie.

În plus, miniștrii USR din Guvern, printre care și Dan Barna, și-au dat demisia, locul lor fiind luat de ceilalți miniștri PNL, cu mandate interimare, de 45 de zile. Ca răspuns, premierul a demis secretarii de stat, prefecții și subprefecții propuși la începutul anului de către formațiunea condusă de Barna și Cioloș.

După ce USR și AUR au depus moțiunea de cenzură împotriva Guvernului, social-democrații au fost acuzați de blat cu tabăra din PNL care îl susținea pe Florin Cîțu la Congresul liberalilor, după ce mai multe încercări de stabilire a calendarului moțiunii au fost blocate în Birourile permanente reunite, întrucât PSD a absentat la ședințe.

Social-democrații au votat cot-la-cot cu liberalii să se aștepte decizia CCR înainte de votul asupra moțiunii de cenzură depusă de USR PLUS și AUR, ceea ce a însemnat că Florin Cîțu a intrat în competiția internă în calitate de prim-ministru.

După ce scandalul s-a mutat la CCR, iar Florin Cîțu a fost ales președinte al PNL, PSD a depus o altă moțiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Cîțu, adoptată de către 281 de parlamentari.

Președintele Klaus Iohannis a convocat luni, începând cu ora 12, consultări cu toate partidele parlamentare, pentru formarea unui nou Guvern.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW