Privatizarea stațiunii Băile Herculane, afacere de peste 123 de milioane de lei. 35 de persoane trimise în judecată de DIICOT
Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) a anunțat marți, 31 mai, că a trimis în judecată 35 de persoane, într-un dosar în care este cercetată privatizarea frauduloasă a stațiunii Băile Herculane, cu un prejudiciu ce se ridică la peste 123 de milioane de lei.
Printre cele 35 de persoane se regăsesc un fost deputat, persoane cu funcții de conducere în cadrul unei societăți comerciale, un avocat, un executor judecătoresc, un administrator judiciar, un lichidator judiciar sau un fost director executiv al Agenției Naționale a Rezervelor de Stat.
Sunt acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, delapidare cu consecințe deosebit de grave, spălare a banilor, înșelăciune, abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, sustragere de sub sechestru, violare de domiciliu, distrugere, șantaj, divulgarea informațiilor secret de serviciu sau nepublice și fals în declarații.
Pentru a recupera prejudiciul de 123.325.726 de lei, au fost confiscate 146 de imobile (terenuri, apartamente, construcții), potrivit DIICOT.
Dosarul se va judeca la Curtea de Apel Timișoara.
Acuzațiile procurorilor
Între 2007 și 2016, grupul infracțional organizat a avut ca scop decapitalizarea unei societăți comerciale ce obținuse, în anul 2001, când a fost privatizată, aproximativ 50 de imobile din stațiunea Băile Herculane (cele mai importante hoteluri, restaurante și ștranduri din stațiune), potrivit procurorilor DIICOT.
Privatizarea societății comerciale s-a făcut în anul 2001, când o persoană potentă financiar a cumpărat pachetul majoritar de 40,92%, iar prețul pachetului a fost plătit din sume de bani ce proveneau din afaceri cu statul, notează anchetatorii.
Persoana respectivă negociase cu Administrația Națională a Rezervelor de Stat împrumutul unei cantități de 5 tone de zahăr cristal, din rezervele statului, pentru a o vinde mai departe. Era obligat să reconstituie stocul de zahăr pe cheltuiala sa în termen de 180 de zile.
„În luna august, din banii obținuți din vânzarea zahărului ce constituia stoc de rezervă de stat, societatea comercială controlată de inculpat a plătit prima tranșă pentru cumpărarea societății comerciale din Băile Herculane (banii folosiți au provenit astfel de la bugetul de stat, prin acordarea împrumutului de către Rezervele de stat). Ulterior stocul de zahăr nu a mai fost refăcut și împrumutul nu a fost restituit, creându-se în această modalitate un prejudiciu în valoare de 43.288.697,99 lei (contravaloarea zahărului care nu a fost înlocuit)”, arată procurorii.
Firma a intrat în insolvență în anul 2008 și exista riscul ca bunurile deținute să fie privatizate, dar administratorul societății în cauză a „dezvoltat un nou mecanism în vederea sustragerii activelor acestei societăți, respectiv prin folosirea procedurii executării silite”.
Atunci, societatea comercială a luat împrumuturi de la mai multe persoane fizice, printre care „fiul directorului general, soția directorului economic și contabila societății, în baza unor contracte de împrumut de sume relativ mici cu dobânzi anuale mult mai mari decât dobânda legală, contracte care constituiau titluri executorii”, potrivit DIICOT.
Pentru că împrumuturile nu au fost restituite la timp, dar au fost garantate cu bunurile societății, cei care acordaseră banii au cerut executarea silită a firmei în instanță.
„În această modalitate, au fost scoase din patrimoniul societății 22 de imobile și două licențe privind exploatarea apelor termominerale, acestea fiind însușite de membrii grupului infracțional organizat”, notează DIICOT.
În anul 2016, liderul grupării și o parte dintre membrii acesteia au fost arestați, dar un alt inculpat din dosar a preluat șefia și a atras noi membri, în special un lichidator judiciar, un practician în insolvență și un executor judecătoresc.
„Prin punerea în executare a acordurilor fictive, inculpatul a scos de sub sechestru instituit de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism bunurile imobile care aparțineau societății comerciale și care fuseseră scoase din patrimoniul acesteia în urma activității infracționale desfășurate de primul lider al grupului infracțional organizat anterior și membrii grupului racolați de acesta”, mai arată procurorii.
DIICOT a precizat că, în același dosar, urmărește și decapitalizarea unei societăți comerciale ce deține un aeroport din Caransebeș, prin mecanisme asemănătoare privatizării Băilor Herculane.
Sursă foto: Inquam Photos / Justinel Stavaru
Comentarii
… [Trackback]
[…] Find More here to that Topic: mainnews.ro/privatizarea-statiunii-baile-herculane-afacere-de-peste-123-de-milioane-de-lei-35-de-persoane-trimise-in-judecata-de-diicot/ […]
… [Trackback]
[…] Info on that Topic: mainnews.ro/privatizarea-statiunii-baile-herculane-afacere-de-peste-123-de-milioane-de-lei-35-de-persoane-trimise-in-judecata-de-diicot/ […]
… [Trackback]
[…] Here you will find 98734 more Info to that Topic: mainnews.ro/privatizarea-statiunii-baile-herculane-afacere-de-peste-123-de-milioane-de-lei-35-de-persoane-trimise-in-judecata-de-diicot/ […]
… [Trackback]
[…] Info on that Topic: mainnews.ro/privatizarea-statiunii-baile-herculane-afacere-de-peste-123-de-milioane-de-lei-35-de-persoane-trimise-in-judecata-de-diicot/ […]
… [Trackback]
[…] Info to that Topic: mainnews.ro/privatizarea-statiunii-baile-herculane-afacere-de-peste-123-de-milioane-de-lei-35-de-persoane-trimise-in-judecata-de-diicot/ […]
… [Trackback]
[…] There you can find 20434 additional Info to that Topic: mainnews.ro/privatizarea-statiunii-baile-herculane-afacere-de-peste-123-de-milioane-de-lei-35-de-persoane-trimise-in-judecata-de-diicot/ […]
… [Trackback]
[…] Find More Info here on that Topic: mainnews.ro/privatizarea-statiunii-baile-herculane-afacere-de-peste-123-de-milioane-de-lei-35-de-persoane-trimise-in-judecata-de-diicot/ […]