Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Premierul Republicii Moldova, la București: La Chișinău nu cad încă rachete, datorită ucrainenilor

By Dragomir Georgiana , in Republica Moldova , at 18 mai 2023 Etichete: , , , ,

Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, susține că țara pe care o reprezintă este „atacată hibrid” de Rusia, iar autoritățile trebuie să fie vigilente în permanență. El a participat  la Forumul de Securitate din regiunea Mării Negre şi Balcani, organizat la Bucureşti, joi, 18 mai. Oficialul R. Moldova a explicat în ce fel Rusia „amenință” securitatea națională. 

„Republica Moldova este atacată hibrid. La Chişinău încă nu cad rachete, asta datorită ucrainenilor, dar Republica Moldova este atacată hibrid : propagandă, atacuri cibernetice, proteste plătite pentru a provoca şi a destabiliza Republica Moldova, ură interetnică promovată activ de canale ruseşti şi aşa mai departe”, a declarat Dorin Recean, potrivit Agerpres.

Forumul de Securitate din regiunea Mării Negre şi Balcani a evidențiat, anul acesta, necesitatea de a cooperare a statelor „dincolo ” de frontiere, rezultă din discursul particpanților. Deși încă nu se află în Uniunea Europeană, Moldova este ajutată masiv de statele UE atât pentru apărare, cât și pentru aderarea în spațiul european.

„În situaţii de război alături de noi, aşa cum se întâmplă în Ucraina, avem tentative sporite de diferite crime transfrontaliere şi Republica Moldova şi-a consolidat capacităţile, împreună cu ţările din Uniunea Europeană şi cu Statele Unite, pentru a face faţă acestor provocări crescute. Provocările acestui război în Marea Neagră sunt evidente deja. Cred că a fost mai puţin clar atunci când Rusia a invadat Ucraina în 2014 şi a ocupat şi Crimeea. În acest proces de negociere a rutelor de asigurare a lanţurilor logistice vedem cât de importantă este Marea Neagră, dincolo de capacitatea Rusiei de a ataca Ucraina, dar şi Europa din Marea Neagră”, a precizat premierul de la Chişinău.

Republica Moldova vrea să fie primită în UE cât mai repede

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a subliniat, de asemenea, că „pentru a se apăra împotriva Rusiei, aderarea la Uniunea Europeană” trebuie să se realizeze cât mai rapid.

Republica Moldova a primit spriin financiar din partea Uniunii Europene. Detalii puteți citi aici. La acest moment, este „stat candidat” la Uniunea Europeană. După ce va îndeplini condițiile impuse de oficialii europeni, cererea de aderare va fi analizată, respectiv votată de statele membre UE.

CITEȘTE ȘI: Maia Sandu îi cheamă pe cetățenii Republicii Moldova la un miting pro-european

Sursă foto: Guvernul Republicii Moldova

Comentarii