Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Republica Moldova. Victorie pentru Partidul Șor în alegerile pentru funcția de bașcan în Găgăuzia

By Vîrban Robert , in Politic Război în Ucraina Republica Moldova Stirile zilei , at 15 mai 2023 Etichete: , , , ,

Candidata Partidului Şor, Evghenia Guţul, a câştigat alegerile pentru funcţia de başcan al Găgăuziei în faţa contracandidatului său socialist, Grigorii Uzun, potrivit rezultatelor preliminare ale Comisiei Electorale Centrale. Validarea ei în funcţie ar putea fi pusă sub semnul întrebării întrucât deoarece procurorii investighează Partidul Șor pentru nereguli în procesul electoral. Pe de altă parte, formațiunea oligarhului Ilan Șor ar putea fi scosă în afara legii de Curtea Constituţională, unde se judecă o cerere în acest sens transmisă de Guvern.

Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei a publicat duminică seara rezultatele preliminare ale alegerilor pentru funcţia de başcan. Potrivit Comisiei, pentru socialistul Grigorii Uzun şi-au dat votul 24.913 de alegători, adică 47,61%, în timp ce pentru Evghenia Guţul au votat 27.376 de alegători, adică 52,39%. Astfel, candidata Partidului Şor a acumulat cele mai multe voturi, relatează NewsMaker.

Miza scrutinului nu a fost doar una locală, rezultatul acestuia fiind extrem de important pentru modul în care Moscova își va orienta sprijinul către formațiunile pro-ruse de la Chișinău, PSRM și Partidul Șor. În plus, alegerea unui pro-rus controlabil va crea tensiuni cu autoritățile centrale și ar putea alimenta curentul separatist, încă prezent în regiune.

Surprinzătoarea aparent, victoria Evgheniei Guțul, o figură practic necunoscută înaintea alegerilor, nu face decât să confirme ascensiunea acestui partid, al cărui fondator a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare. Partidul Șor a fost principalul organizator al manifestațiilor desfășurate în ultimele luni în Republica Moldova, susținute de Moscova, prin care se urmărea înlocuirea guvernării de la Chișinău.

Comentarii