România începe furnizarea energiei electrice către R. Moldova în această noapte
Hidroelectrica și Energocom au semnat un contract de furnizare a 100 MW de energie electrică la 450 de lei/mWh pentru Republica Moldova, potrivit unui anunț al ministrului Energiei, Virgil Popescu. Livrarea începe în noaptea zilei de joi, 13 octombrie.
Republica Moldova caută noi surse de aprovizionare cu energie electrică, după ce Ucraina a sistat livrările de curent din cauza atacurilor Federației Ruse de la începutul săptămânii.
Furnizarea cantității de energie electrică țării vecine este posibilă datorită modificărilor în legislație făcute miercuri, 12 octombrie, de Guvernul României, care îi obligă pe producători să încheie contracte, în limita cantităților disponibile, prioritar cu traderi/furnizori de energie electrică desemnați de către Guvernul Republicii Moldova.
„Prin OUG 138/2022, care a fost adoptată ieri, am modificat OUG nr. 119/2022 astfel că ”în situații excepționale cauzate de efectele războiului din Ucraina asupra siguranței în furnizarea cu energie electrică a Republicii Moldova, producătorii de energie electrică au obligația să încheie contracte bilaterale, în limita cantităților disponibile, prioritar cu traderi/furnizori de energie electrică desemnați de către Guvernul Republicii Moldova, în acest sens, la prețul de referință prevăzut în anexa nr. 2. Energia electrică vândută în aceste condiții acoperă exclusiv necesarul de consum al consumatorilor finali din Republica Moldova”, a scris Virgil Popescu pe pagina sa oficială de Facebook.
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis un mesaj de mulțumire autorităților din România. Totodată, aceasta a cerut populației țării sale să economisească energie.
„Mulțumim, România! Apreciem acest ajutor prompt și generos, într-un moment de mare încercare pentru noi. Îndemn cetățenii să economisească, pe cât este posibil, energia electrică și le mulțumesc celor care au răspuns deja apelului autorităților. Facem acest efort împreună, pentru a nu rămâne fără curent, pentru a reduce costurile, dar și pentru viitorul nostru liber. Împreună vom trece de iarna aceasta și vom ieși din ea mai puternici”, a precizat Maia Sandu.
Energia electrică furnizată țării vecine de către Hidroelectrica va avea un preț mai mic decât prețurile de pe piață, anume 450 lei/kWh, conform ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova, Andrei Spînu.
Context
Bombardamentele Federației Ruse asupra Ucrainei au dus la oprirea exportului de energie către țara vecină și restul Uniunii Europene. Republica Moldova importa 30% din curentul consumat din Ucraina.
Anunțul a fost făcut marți, 11 octombrie, de vicepremierul și ministrul moldovean al Infrastructurii, Andrei Spînu.
„Ieri, 10 octombrie, peste 80 de rachete criminale rusești au lovit țara vecină Ucraina, răpind viețile oamenilor și făcând distrugeri cumplite. O parte dintre aceste rachete au lovit infrastructura energetică și au cauzat oprirea exportului de electricitate către Uniunea Europeană și Republica Moldova”, a transmis vicepremierul Republicii Moldova, Andrei Spînu.
Spînu a precizat că a purtat discuții cu oficialii Ucrainei, României și ai Uniunii Europene, pentru a găsi o soluție de a modifica sursa de aprovizionare cu energie electrică.
Atacurile aeriene lansate luni de Federația Rusă au creat panică în rândul oficialilor de la Chișinău, întrucât trei rachete au intrat în spațiul aerian al țării. Detalii aici.
Republica Moldova se află în situația de a primi amenințări din partea companiei de stat ruse Gazprom, care a transmis că va sista livrarea gazelor în țara vecină dacă Guvernul de la Chișinău nu-și va respecta obligațiile contractuale și nu va achita plățile restante până pe 20 octombrie. Detalii aici.
Foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad
Comentarii