Tuesday, August 16, 2022
Jurnalism corect


Criza energetică din Republica Moldova se adâncește. Guvernul instituie stare de urgență

By Vîrban Robert , in Politic Republica Moldova Stirile zilei , at 22 octombrie 2021

Criza energetică din Republica Moldova se adâncește de la zi la zi iar autoritățile încearcă să găsească soluții pentru a face față șantajului Federației Ruse. Prim-ministrul Natalia Gavrilița va solicita vineri, 22 octombrie, Parlamentului instituirea stării de urgență pentru o perioadă de 30 de zile astfel încât să aloce fondurile necesare achiziționării de gaze naturale din surse alternative. 

Republica Moldova, stat dependent de importurile de gaze naturale din Federația Rusă, se confruntă cu o criză fără precedent în acest sector, în contextul în care gigantul Gazprom și-a redus livrările iar contractul expiră la finalul acestei luni. Cele două părți negociază în acest moment o nouă înțelegere, însă responsabilii de la Chișinău sunt nemulțumiți de prețurile semnificativ mai mari decât în anii precedenți oferite de Gazprom. Însă asta nu este tot. Federația Rusă încearcă să forțeze Republica Moldova să accepte plata datoriilor acumulate de separatiștii transnistreni.

Păcură din rezerva statului pentru reducerea consumului

Comisia pentru Situații Excepționale a decis eliberarea și folosirea păcurii din rezerva statului, astfel încât să fie redus consumul de gaz la Termoelectrica. Folosirea păcurii a început de miercuri și va continua în zilele următoare. Rezervele actuale permit furnizarea agentului termic și generarea de energie electrică aproximativ pentru aproximativ o lună de zile.

Se caută soluții în România

Un colac de salvare ar putea veni din România sau Ucraina, state cu care Republica Moldova are conducte de aprovizionare, dar care la rândul lor depind de gazul rusesc. Comisia pentru Situații Excepționale a luat decizia de a impune Energocom, compania națională de furnizare a energiei electrice, să achiziționeze gaze naturale de pe piața de la București, respectiv de pe cea de la Kiev.

Sursa foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com