Sunday, July 7, 2024
Jurnalism corect


Polițiștii și militarii protestează în fața Guvernului. Cer excluderea rezerviștilor din PNRR

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 24 martie 2023 Etichete: , ,

Mai multe organizaţii sindicale care reprezintă poliţişti de penitenciare şi militari în rezervă au organizat vineri, 24 martie, un miting de protest în fața Guvernului și un marș organizat cu destinația Ministerul Justiției. 

„Pensiile militare nu sunt speciale” și „Scoateți legea pensiilor militare din PNRR”, scrie pe pancartele purtate de protestatari în Piața Victoriei.

Potrivit unui comunicat de presă al Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, protestatarii cer excluderea rezerviștilor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și din proiectul legii pensiilor de serviciu.

Alte revendicări ale demonstranților vizează:

  • aplicarea Legii 127/2019 tuturor pensionarilor civili;
  • acordarea la salarii şi la pensii a sporului de MApN, MAI, SRI etc., tuturor civililor din structurile SAOPSN care au aceleaşi obligaţii, riscuri şi privaţiuni ca şi cadrele militare/de poliţie;
  • respectarea statutelor militarilor, politiştilor, ceferiştilor si ale altor categorii socio-profesionale, cu toate prevederile privind drepturile specifice câştigate;
  • renunţarea la lichidarea industriei de Apărare, prin vânzarea, la licitaţie, a acţiunilor, dar şi redeschiderea fabricilor de pulberi şi de muniţii;
  • renunţarea la preconizata tripla impozitare a pensiilor.

Context

Reforma sistemului de pensii speciale, astfel încât acestea să devină sustenabile, asumată de România în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), dă mari bătăi de cap coaliției de guvernare.

Guvernul a transmis Parlamentului un proiect de modificare a modului de calcul a acestor venituri, însă schimbările preconizate de acesta sunt mai degrabă minore.

Inițiativa nu i-a convins nici pe responsabilii Comisiei Europene, care le-au transmis foarte clar liderilor de la București că, fără o reducere o substanțială a cheltuielilor, nu vor da undă verde tranșei a treia de fonduri din PNRR, în valoare de 3 miliarde de euro.

Aceștia din urmă nici nu vor să audă reducerea beneficiilor pentru „speciali”, în condițiile în care anul viitor vor fi organizate patru rânduri de alegeri – europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale.

Miercuri, 22 martie, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a lansat ideea că Executivul ar putea renunța la cele 3 miliarde de euro, dacă responsabilii europeni vor insista cu ideea reducerii semnificative a acestor venituri. Premierul Nicolae Ciucă, general în rezervă, la rândul său beneficiar de pensie specială, insistă că pensiile militarilor nu sunt speciale, idee respinsă categoric de Comisia Europeană.

CITEȘTE ȘI: Pensiile speciale dezbină Coaliţia. Ciucă, răspuns pentru Ciolacu: Niciun partid politic să nu se urce pe un asemenea subiect

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW