Friday, June 14, 2024
Jurnalism corect


Un diplomat al Ambasadei Federației Ruse la București, declarat persona non grata pe teritoriul României UPDATE

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 24 mai 2024

Un diplomat al Ambasadei Federației Ruse la București a fost declarat vineri, 24 mai, persona non grata pe teritoriul României, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

UPDATE Diplomatul din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, care beneficia de informațiile furnizate de cetățeanul român, a fost declarat persona non grata de către MAE la solicitarea SRI, a precizat serviciul de informații într-un comunicat de presă.

-Știrea inițială-

„Ministerul Afacerilor Externe informează că autoritățile române au decis declararea persona non grata pe teritoriul României a unui diplomat din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, pentru activități care contravin prevederilor Convenției de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice.

Aceste elemente au fost comunicate părții ruse astăzi, 24 mai 2024, în cursul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu, a însărcinatului cu afaceri a.i. al Federației Ruse la București”, se arată într-un comunicat al MAE.

Context

Un cetățean român a fost arestat preventiv pentru trădare după ce ar fi spionat obiective militare românești și NATO și ar fi transmis informațiile strânse către diplomați ruși, a anunțat DIICOT vineri, 24 mai.

Acesta ar fi fotografiat și filmat obiective militare din Tulcea, dar și convoaie

„Din probatoriul administrat în cauză a reieșit că începând cu anul 2022 acesta a procedat la supravegherea unor obiective militare românești sau aparținând NATO amplasate în proximitatea municipiului Tulcea, colectând informații cu caracter militar și efectuând fotografii privind tehnica militară de luptă și deplasarea personalului în zona de graniță cu Ucraina, pe care le-a transmis către diplomați din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București”, se arată într-un comunicat de presă al DIICOT.

CITEȘTE ȘI: Cine este românul acuzat de spionaj în favoarea Rusiei. Își anunțase candidatura la Primăria Ploiești

Foto: Inquam Photos/Costin Dinca

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW