Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

PMB a desemnat câștigătorii licitației care ar putea îmbunătăți radical termoficarea în Capitală

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 6 octombrie 2022 Etichete: , ,

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat joi, 6 octombrie, desemnarea câștigătorilor la licitația pentru înlocuirea a 212 kilometri de conductă principală din sistemul de termoficare. Dacă în următoarele 10 zile nu vor fi depuse contestații, Primăria Generală va putea încheia contractele. Durata contractelor va fi de 4 ani.

Lista constructorilor desemnați câștigători: 

Lotul 1 Magistrala II Sud – 46 km

– Elsaco Electronic, Energomontaj, Sicor – 300,1 milioane lei fără TVA

Lotul 2 Magistrala II-III Grozăvești – 36 km

– Elsaco Electronic, Energomontaj, Sicor – 168,1 milioane lei fără TVA

Lotul 3 Magistrala V Grozăvești – 32 km

– Construcții Erbașu, Consix Construcții – 257,3 milioane lei fără TVA

Lotul 4 Magistrala Progresu – Berceni – 50 km

– Construcții Erbașu, Consix Construcții – 315,9 milioane lei fără TVA

Lotul 5 Magistralele: II Sud, II-III Grozăvești, V Grozăvești, Progresu – Berceni, II Vest, I-II-III Vest – 48 km

– Energomontaj, IPCT Instalații, Sicor, Elsaco Electronic – 268,6 milioane lei fără TVA.

Tabloul termoficării în București

Sistemul termic în București are două componente principale: producție și transport. De producție sunt responsabile în principal patru mari CET-uri, alimentate cu gaze naturale. Acestea sunt administrate de compania ELCEN, deținută de Ministerul Energiei. Cel mai vechi este CET Sud (1970), iar cel mai nou este CET Progresu (1987). Singurul modernizat este CET Vest. De asemenea, mai există trei capacități de producție mai mici: CET Vest Energo, deținută de omul de afaceri Constantin Bucur, CET Grivița, a Consiliului Local Sector 1, și CET Grivița, gestionată de Termoenergetica.

Rețeaua de transport a energiei termice din București, are 954 km de conductă în rețeaua primară, 2.963 km în rețea secundară și furnizează căldură și apă caldă unui număr de peste 1,2 milioane de persoane, fiind una dintre cele mai mari din lume.

În ultimii ani întreaga rețea s-a degradat în ritm accelerat, avariile fiind la ordinea zilei, totul pe fondul lipsei investițiilor majore. În prezent, din lungimea rețelei termice primare, 11% are o vechime mai mică de zece ani, 10% are între 10 și 20 ani, 9 % are între 20 și 25 de ani, restul de 70% având o vechime de peste 25 ani.

Din rețele termice secundare, 22% au o vechime mai mică de zece ani, 17% au între 10 și 20 ani, alte 14% au între 20 și 25 ani, restul de 48% având peste 25 ani.

Cel mai important proiect de reabilitare a rețelei de după ’90

Până acum nu s-a făcut mare lucru. Primăria Capitalei a continuat să facă lucrări de mică amploare prin intermediul companiilor municipale Termoenergetica și Energetica. Totuși, pentru ca și bucureștenii să simtă cu adevărat o îmbunătățire, este nevoie de mari investiții. Cea mai așteptată se referă la reabilitarea a circa 212 kilometri din rețeaua de termoficare. Banii pentru acest proiect era disponibili încă din anul 2016, însă administrația Firea nu i-a putut accesa din cauza falimentului Radet.

În mai 2021, noua administrație a reușit să obțină girul Comisiei Europene, care oferă 216 milioane euro, practic cea mai mare parte din investiția estimată la 1,17 milioane lei fără TVAPrimăria Capitalei a lansat licitația în ianuarie 2022.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii