Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Pas important pentru sistemul de termoficare din Capitală: A fost lansată licitația pentru reabilitarea a 212 km de rețea

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 26 ianuarie 2022

UPDATE Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat, la rândul său, lansarea licitației.

„Am lansat licitația pentru cel mai mare proiect cu finanțare europeană dedicat modernizării sistemului de termoficare din Capitală.

Scopul proiectului e reabilitarea a 212 kilometri de conductă de termoficare, cu o valoare totală estimată de 281 de milioane de euro și un orizont de timp de 4 ani pentru proiectare și execuție, efort care va fi finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020. (Da, e vorba despre banii europeni pe care Bucureștiul i-a avut la dispoziție prin precedentul cadru financiar multianual pe 7 ani al Uniunii Europene, dar n-a reușit să-i acceseze atunci. Am semnat contractul pentru acest proiect cu Ministerul Fondurilor Europene la scurt timp după ce am preluat mandatul de primar general).

Cei 212 kilometri vor fi împărțiți în 25 de tronsoane și țintesc secțiunile cu cele mai mari pierderi de apă și căldură din întreaga rețea de termoficare a Bucureștiului. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 9 martie și vreau să avem cât mai mulți ofertanți, fiindcă va fi foarte mult de lucru. La finalul proiectului vom putea spune, în sfârșit, că problema termoficării e rezolvată în Capitală”, a scris edilul pe contul său de Facebook miercuri, 26 ianuarie.

Știrea inițială

Primăria Capitalei a lansat o licitație de peste un miliard de lei pentru reabilitarea sistemului de termoficare al municipiului București. Astfel, vor fi reabilitați 212 km de conducte din rețeaua primară.

„Servicii de proiectare și execuție lucrări pentru Reabilitarea sistemului de termoficare al municipiului București (…) Rețelele termice ce urmează a fi reabilitate sunt Magistrala II Sud, Magistrala V Grozăvești, Magistrala II–III Grozăvești, Magistrala Progresu Berceni, tronson din Magistrala II Vest, reţele amplasate în intravilanul Municipiului București, sector 1-6, după cum urmează:

Prin proiect se vor reabilita 105,969 km traseu rețele de transport apă fierbinte repartizate astfel:

– Lot 1 pe o lungime totală de traseu de 22,930 km

– Lot 2 pe o lungime totală de traseu de 18,004 km

– Lot 3 pe o lungime totală de traseu de 15,913 km

– Lot 4 pe o lungime totală de traseu de 24,932 km

– Lot 5 pe o lungime totală de traseu de 24,190 km”, se arată în anunțul publicat în platforma publică de achiziții publice.

Traseul de termoficare are doua conducte – tur și retur, urmând să fie reabilitate ambele. Deci, aproximativ 106 km de traseu înseamnă aproximativ 212 km de rețea ce urmează să fie reabilitați.

Durata contractelor va fi de 48 de luni, din care 6 luni reprezintă proiectarea, iar restul de 42 de luni execuția lucrărilor. Finanțarea este asigurată din fonduri europene nerambursabile.

Amintim că, în luna mai 2021, Comisia Europeană a aprobat o investiție de 216 milioane euro din Fondul de coeziune pentru modernizarea sistemului de transport al energiei termice din București.

Sistemul de transport al energiei termice din București, unul dintre cele mai mari din lume, are 954 km de conducte în rețeaua primară și furnizează căldură și apă caldă unui număr de peste 1,2 milioane de persoane. 211,94 km de conducte, echivalentul a 105,97 km de sistem de transport, vor fi înlocuiți pentru a remedia problema actuală a pierderii a aproximativ 28% din căldură între sursă și consumator.

În plus, va fi instalat un nou sistem de detectare a scurgerilor. Proiectul va asigura un sistem de transport al energiei termice durabil și accesibil ca preț, sporind eficiența energetică a rețelei pentru o mai bună calitate a vieții locuitorilor și a aerului datorită unei reduceri substanțiale a gazelor care urmează să fie arse.

„Această investiție a UE în modernizarea unei infrastructuri esențiale pentru capitala României este un bun exemplu de proiect care poate îndeplini simultan obiectivele de îmbunătățire a vieții de zi cu zi a cetățenilor, cât şi cele ale Pactului verde și în materie de schimbări climatice”, a declarat Comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, la acea vreme.

Acest lucru va contribui la obiectivul României de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră în conformitate cu obiectivele Pactului verde european.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *