Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Parlamentul European recomandă înfiinţarea Procurorului Verde, care să ancheteze tăierile ilegale de pădure

By Diochetanu Andreea , in Justitie Stirile zilei , at 9 noiembrie 2021

Parlamentul European recomandă înfiinţarea unei unităţi speciale de parchet care să ancheteze tăierile ilegale de pădure şi înăsprirea legislaţiei în domeniu, anunță europarlamentarul USR Vlad Gheorghe într-un comunicat de presă transmis marți, 9 noiembrie. Totodată, PE cere şi stoparea atacurilor împotriva activiştilor de mediu.

„Un Procuror Verde la nivelul UE ar facilita investigaţiile transfrontaliere şi urmărirea penală unitară a infractorilor în toate statele membre”, se arată într-un studiu al Legislativului comunitar realizat la solicitarea europarlamentarului USR.

Printre măsurile recomandate se numără:

  • îmbunătăţirea legislaţiei europene privind obligaţiile operatorilor de lemn şi produse din lemn. scopul – extinderea responsabilității operatorilor şi la companiile distribuitoare, ambele având interdicţia de a comercializa lemn obţinut ilegal.
  • legislaţia privind tăierile ilegale să fie unitară la nivelul statelor membre,
  • nivelul sancţiunilor crescut,
  • prevederile coroborate cu cele privind corupţia, evaziunea fiscală sau încălcarea drepturilor omului.

Prezentarea studiului are loc după audierea activistului de mediu Daniel Bodnar în cadrul Comisiei pentru Petiţii a Parlamentului European (PETI).

Potrivit activistului, de la începutul acestui an, au fost consemnate peste 60 de agresiuni asupra personalului silvic: violenţă fizică, ameninţări cu moartea, incendierea bunurilor şi hărţuirea familiilor, inclusiv copiii pădurarilor. De altfel, din 2014, Regia Naţională a Pădurilor a înregistrat peste 800 de astfel de cazuri și inclusiv 6 pădurari au fost ucişi.

De altfel, Bodnar este el însuşi victimă a unor atacuri violente. Vlad Gheorghe este cel care a propus înfiinţarea Procurorului Verde European.

El a subliniat că la nivelul Uniunii încă lipseşte un instrument pentru combaterea eficientă a infracţiunilor de mediu: „Majoritatea atacurilor violente asupra avertizorilor de integritate, a activiştilor şi jurnaliştilor sunt legate de tăierile ilegale de pădure şi depozitele ilegale de deşeuri. Ambele sunt activităţi infracţionale extrem de profitabile, care implică reţele organizate transfrontalier. Adesea infractorii rămân nepedepsiţi, aşa cum avertizează şi EUROPOL”, a declarat acesta, citat de News.ro.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *