Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

STUDIU Defrișările ilegale din România, alimentate de bani proveniți din corupție și crimă organizată / Recomandările experților europeni

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 11 noiembrie 2021

Defrișările ilegale din România pun în pericol ultimele păduri virgine din Europa și sunt alimentate de bani proveniți din corupție și crimă organizată, potrivit unui studiu publicat de Parlamentul European. Pentru a stopa problema tăierilor ilegale de lemn, experții europeni propun, printre altele, înființarea Procurorului Verde European și crearea unei legislații unitare la nivelul Uniunii Europene. 

Corupția și frauda sunt factorii esențiali care stau la baza defrișărilor și contribuie la slăbirea statului de drept, la afectarea accesului la justiție, precum și la perpetuarea activităților criminale, cum ar fi darea de mită și spălarea de bani”, se arată în studiul realizat de Direcția pentru drepturile cetățenilor și afaceri constituționale din Parlamentul European.

Cererea tot mai mare de produse, inclusiv de cherestea, a determinat guvernele, companiile private și grupările infracționale să exploateze pământurile fără a ține cont de oamenii care trăiesc în zonele respective, arată autorii studiului.

Banii care alimentează corupția și practicile ilegale din domeniul forestier în România provin de la cei mai mari producători și cumpărători de material lemnos din Europa, iar cea mai importantă este firma austriacă Holzindustrie Schweighofer”, potrivit studiului realizat de Parlamentul European.

Mai mult, pericolul la care sunt supuși pădurarii din România a ajuns la un nivel fără precedent în Uniunea Europeană.

În interiorul Uniunii Europene, 6 pădurari au fost uciși în ultimii ani în România, iar alte 650 de incidente violente au avut loc împotriva lucrătorilor forestieri, inclusiv agresiuni fizice, amenințări cu moartea și distrugerea proprietăților private”, potrivit sursei citate.

Autorii studiului mai susțin că defrișările ilegale din România au crescut semnificativ în timpul pandemiei de COVID-19.

În timp ce aproape jumătate din cantitatea totală de lemn (8,8 milioane de metri cubi de cherestea pe an), tăiată între 2008 și 2014, ar fi fost recoltată ilegal, datele din Inventarul Silvic Național al României arată că 20,6 milioane de metri cubi sunt tăiați în fiecare an peste cote”, susțin autorii studiului.

În studiu se mai menționează că, împotriva României, a fost lansată, în februarie 2020, o procedură de infringement de către Comisia Europeană (CE). Ulterior, în luna noiembrie a anului 2020, mai mulți europarlamentari arătau că mii de hectare de pădure au fost distruse, în ciuda demersului CE.

Pentru a combate problema defrișărilor, experții europeni recomandă îmbunătățirea legislației europene în ceea ce privește obligațiile operatorilor de lemn și produse din lemn, o legislație unitară la nivelul tuturor statelor membre UE, un nivel crescut al sancțiunilor și prevederi coroborate cu cele privind corupția, evaziunea fiscală sau încălcarea drepturilor omului.

Totodată, se recomandă și înființarea instituției Procurorului Verde European, ce ar urma să se ocupe de exploatările forestiere ilegale și de infracțiunile financiare asociate acestora.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Here you can find 68131 more Info to that Topic: mainnews.ro/studiu-defrisarile-ilegale-din-romania-alimentate-de-bani-proveniti-din-coruptie-si-crima-organizata-recomandarile-expertilor-europeni/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *