Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Parchetul General: Doi procurori din București, anchetați pentru fapte de corupție

By Dragomir Georgiana , in Justitie Stirile zilei , at 9 mai 2023 Etichete: , , , , ,

Doi procurori din București sunt vizați de o anchetă penală, pentru fapte de corupție, a transmis procurorul general al României, Alex Florența, potrivit Agerpres. Dosarele se află în lucru la noua structură din cadrul Parchetului General, creată după desfiinţarea Secţiei speciale, structură care se ocupa de investigarea infracțiunilor din sistemul de Justiție. 

Potrivit procurorului Florența, faptele comise de procurorii din Capitală sunt de corupţie şi asimilate corupţiei și s-a us în mişcare acţiunea de urmărire penală(n.r. au dobândit calitatea de suspect) Până la acest moment, nu au fost oferite detalii cu privire la pretinsa activitatea infracțională a celor doi magistrați, având în vedere că urmărirea penală nu este publică.

Magistrații pot răspunde penal, independent de cercetarea disciplinară, care se poate solda chiar și cu excluderea din magistratură.

Statele UE sunt încurajate să ia măsuri ferme împotriva corupției, inclusiv din sistemul judiciar

Recent, Comisia Europeană a publicat pachetul de propuneri legislative împotriva corupției, iar abuzul în serviciu, infracțiune asimilată corupției, nu are prag valoric. Setul de măsuri include norme noi care incriminează infracțiunile de corupție și armonizarea pedepselor în întreaga UE, precum și o propunere a Înaltului Reprezentant, susținută de Comisie, de a stabili un regim de sancțiuni dedicat politicii externe și de securitate comune (PESC) pentru a viza acte grave de corupție în întreaga lume. Statele UE sunt încurajate să ia măsuri ferme împotriva celor care înfăptuiesc Justiția și comit fapte de corupție.

Potrivit Europa Liberă, aproape de finalul anului 2022(n.r. septembrie 2022), la  la Secţia de urmărire penală şi Criminalistică (SUPC), erau înregistrate 2.747 dosare penale privind procurori sau judecători, cele mai multe dintre ele preluate de la fosta Secție de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). Dintre acestea, 531 dosare au fost soluționate prin clasare, 28 de cauze au fost declinate către alte unități de parchet, iar 37 de dosare au fost reunite la alte cauze, transmitea Parchetul General pentru sursa citată.

CITEȘTE ȘI: Secția Specială, obligată încă o dată de Înalta Curte să finalizeze dosarul Laurei Codruța Kovesi

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

 

Comentarii