Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Iohannis i-a numit pe Alex Florența și Marius Voineag șefi la Parchetul General, respectiv DNA

By Ana Teșcan , in Justitie Stirile zilei , at 30 martie 2023 Etichete: ,

Președintele Klaus Iohannis a semnat joi, 30 martie, decretul pentru numirea noului șef al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), Alex Florența, și al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Marius Voineag, conform unui anunț al Administrației Prezidențiale. 

Cei doi au mandate de trei ani.

Alex Florența și Marius Voineag au fost propuși de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, și au primit aviz pozitiv de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

În ceea ce privește șefia Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), amintim că Alina Albu, propunerea ministrului Justiției, a primit aviz negativ la CSM. Ea a fost chemată la un nou interviu.

Cine este Alex Florența

Florența este șeful Serviciului de crimă organizată de la DIICOT București, iar în cariera de procuror a fost șeful DIICOT Timișoara și DIICOT Sibiu. La Timișoara, Alex Florența a instrumentat dosare ample de trafic de droguri, de contrabandă și șpagă la granițele țării sau un dosar legat de un plan de asasinare a unui jurnalist. Mai multe detalii, aici.

Propunerea ministrului Cătălin Predoiu pentru funcția de procuror general al României a concurat împotriva actualului procuror general, Gabriela Scutea.

Cine este Marius Voineag

Marius Voineag a fost adjunctul Secției de Urmărire Penală și Criminalistică de la Parchetul General. De-a lungul carierei a lucrat în DIICOT, unde a ocupat funcția de șef al Serviciului de combatere a macrocriminalității economico-financiare.

Procurorul a instrumentat dosare legate de contrabandă și obținere ilegală de fonduri, dar și unul dintre dosarele lui Sorin Ovidiu Vântu și a fostului șef SIF Banat Dragoș Bîtleanu.

Voineag conducea Secția de Urmărire Penală a Parchetului General în ziua în care a fost depusă plângerea privind infracțiunea de plagiat comisă de Nicolae Ciucă în teza sa de doctorat, potrivit Europa FM. Procurorul desemnat de Marius Voineag a ridicat toate documentele privind teza de doctorat a premierului, iar analizarea lucrării a devenit imposibilă. Detalii aici.

Sursa foto: Administrația Prezidențială

Comentarii