Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Ministerul Justiției: Directiva europeană anticorupție nu prevede prag valoric pentru abuzul în serviciu


Ministerul Justiției a consultat, astăzi, 3 mai,  Pachetului Legislativ Anticorupție, aprobat de Colegiul Comisarilor și susține că se aliniază prevederilor europene. Mai mult decât atât, ministrul Predoiu susține că Directiva europeană Anticorupție nu prevede un prag valoric pentru infracțiunea de abuz în serviciu, lucru pe care România l-a transpus deja în legislația penală. 

Directiva prevede o reglementare modernă a infracțiunii de abuz în serviciu, concordantă cu definiția infracțiunii de abuz în serviciu din Convenția ONU privind combaterea corupției, receptată deja în dreptul intern prin Legea 365/2004. În cadrul proiectului de Directivă anticorupție, infracțiunea de abuz în serviciu nu conține un prag valoric ca o condiție pentru întrunirea elementelor constitutive ale faptei penale și atragerii răspunderii penale”, explică Ministerul Justiției.

Recent, în România au fost discuții ample și contradictorii după ce Parlamentul a modificat Codul Penal. Inițial, se instituise un prag valoric pentru infracțiunea de abuz în serviciu, în valoare de 250 000 de lei. Fostul șef al Direcției Naționale Anticorupție(DNA), menționa pentru Main News, că acesta este un „pericol” pentru democrație și se va putea „fura în mod liber”. Ulterior, s-a votat forma finală propusă de ministrul Predoiu, fără instituirea vreunui prag valoric.

Pragul valoric al abuzului în serviciu nu a fost „văzut” cu ochi buni de către practicanții Dreptului

De asemenea, nici vicepreședintele Consiliului Superior al Magistraturii(CSM), Daniel Horodniceanu, nu se arăta încrezător în utilitatea vreunui prag valoric pentru această infracțiune asimilată corupției. El declara pentru Main News, că instituția pe care o reprezintă, având rol consultativ, nu a specificat vreun prag valoric. Detalii puteți citi aici.

Cu toate acestea, Înalta Curte de Casație a anunțat că a atacat la Curtea Constituțională toate modificările Codului Penal, aprobate de Parlament. Comisia Europeană a transmis că va „monitoriza” procesul legislativ din România până la final.

De ce a fost propusă Directiva europeană anticorupție

Propunerea de Directivă în materie penală are drept obiectiv actualizarea cadrului normativ UE în materie, inclusiv prin acordarea unui caracter obligatoriu în UE a standardelor internaţionale, cum ar fi Convenţia ONU împotriva corupţiei (UNCAC), subliniază Comisia Europeană. Întregul Pachet Legislativ Anticorupție publicat de Comisia Europeană, cuprinde:

-o comunicare orizontală referitoare la dimensiunile vizate;

o  propunere de Directivă în materie penală ce vizează, în principal, actualizarea cadrului legislativ UE în materia incriminării şi sancţionării faptelor de corupţie, dar şi o serie de măsuri de natură preventivă şi de creare a cadrului instituţional (dimensiunea internă UE);

– propunere de Regulament privind crearea unui regim special de sancţiuni UE (dimensiunea externă UE).

CITEȘTE ȘI: Predoiu consideră că abuzul în serviciu nu ar putea fi infracțiune dacă prejudiciul ar fi o sumă minimă. Ce a decis, de fapt, CCR

Sursă foto: Ministerul Justiției 

Comentarii