Parchetul European acuză zece români şi patru firme într-un dosar cu o presupusă fraudă de 1,6 milioane de euro / Schemă frauduloasă pentru a angaja 197 de ucenici
Într-un dosar de presupusă fraudă de 1,6 milioane de euro legată de ocuparea forței de muncă, Parchetul European a pus sub acuzare zece cetățeni români și patru companii. Între 2019 și 2021, se pare că aceștia ar fi dezvoltat o schemă prin care 197 de persoane, care fie nu îndeplineau criteriile necesare, fie își dăduseră demisia pentru a fi reangajate, au fost angajate în mod fraudulos. Anchetatorii au descoperit că în schemă au fost implicați și funcționari din cadrul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) din județele Bacău și Neamț.
După finalizarea cercetărilor, procurorii au trimis în judecată zece persoane și patru firme la Tribunalul Iași, acuzându-le de o fraudă ce implică fonduri europene și naționale destinate sprijinirii angajabilității șomerilor.
Conform investigației, între 2019 și 2021, inculpații ar fi creat companii fictive pentru a accesa subvenții în mod ilegal. Fondurile, provenite 85% din bugetul Uniunii Europene și 15% din bugetul național al României, ar fi trebuit să fie folosite pentru instruirea și creșterea competențelor șomerilor, însă activitățile respective nu au avut loc în realitate.
Se suspectează că gruparea infracțională a angajat fictiv 197 de persoane, majoritatea dintre acestea fiind fie angajate anterior de firmele implicate și reangajate în mod formal, fie persoane care nu îndeplineau cerințele pentru a fi considerate ucenici. În acest mod, bugetul Uniunii Europene și cel național au fost prejudiciate cu aproximativ 1,6 milioane de euro.
Ancheta a scos la iveală faptul că infractorii s-au folosit de sprijinul unor funcționari publici din cadrul ANOFM Bacău și Neamț pentru a-și pune în aplicare planul. În martie și iunie 2024, doi dintre inculpați, inclusiv un funcționar public, au recunoscut acuzațiile și au semnat acorduri de recunoaștere a vinovăției, care au fost deja înaintate instanței, unul dintre acestea devenind definitiv.
Pentru recuperarea prejudiciului, anchetatorii au pus sub sechestru proprietăți și bani în valoare totală de aproximativ 300.000 de euro. Dacă vor fi găsiți vinovați, cei implicați riscă până la zece ani și jumătate de închisoare pentru fraudă agravată cu subvenții și până la zece ani pentru constituirea unui grup infracțional organizat.
foto: pixabay