Noul ministru al Sănătății: Infrastructura medicală s-a dovedit insuficientă și neadaptată nevoilor actuale. Voi încuraja reforma
Ioana Mihăilă a declarat că are trei priorități pentru mandatul de ministru al Sănătății, pe lângă gestionarea pandemiei de coronavirus: atragerea de fonduri europene pentru reforme și investiții, creșterea accesului la servicii medicale de bază și reforma managementului din spitale. Medicul susține că va accelera prezentarea datelor publice și că va încuraja reformele.
Ioana Mihăilă a ținut, miercuri, prima conferință de presă în calitate de ministru al Sănătății.
Principalele declarații ale Ioanei Mihăilă
– Infrastructura medicală s-a dovedit insuficientă și neadaptată nevoilor actuale, iar aceste deficiențe s-au produs în tragedii, precum Balș sau Piatra Neamț.
– Lipsa de personal medical și distribuția neuniformă a medicilor și asistenților a lăsat multe zone din mediul rural fără acoperire cu servicii medicale de bază.
– Managementul defectuos și lipsa de coordonare a dus la situații precum transferul pacienților de la Foișor.
– Avem o șansă istorică de a remedia o parte din aceste probleme în următoarea perioadă. Mandatul meu se va concentra, pe lângă gestionarea pandemiei, pe următoarele 3 priorități:
– Atragerea de fonduri europene pentru reforme și investiții în Sănătate. În cadrul PNRR am propus investiții de 2,6 miliarde de euro în infrastructura spitalicească.
– Creșterea accesului la servicii medicale de bază. Am prevăzut investiții de 330 de milioane de euro în cabinete de medici de familie, ambulatorii.
– Reforma managementului spitalelor și a serviciilor de sănătate. Avem nevoie de oameni bine pregătiți în funcții de conducere. Competența e o necesitate, nu un moft. Vom continua concursurile la Casele Județene de Asigurări de Sănătate și Adrian Gheorghe, președintele CNAS, va avea suportul meu.
– Proiectele Ministerului Sănătății se vor subscrie celor trei priorități. USR-PLUS a primit votul cetățenilor pentru că a prezentat un program de guvernare care include reforme și transparență.
– Voi accelera prezentarea din oficiu a tuturor datelor publice relevante și voi încuraja toate elementele de reformă.
– Suntem, încă, într-o criză sanitară. Am convingerea că prin eforturi comune, la finalul crizei, sistemul de sănătate va fi mai puternic.
Sesiunea de întrebări:
Primii pași pentru situația din spitale: Problema principală pe care o avem în spitale e disponibilitatea redusă a paturilor de ATI. Ne așteptăm ca solicitarea pe paturi ATI să nu mai continue să crească. Depinde și de noi, cum gestionăm spitalele, dar depinde și de populație, de oameni, cum gestionează măsurile de prevenție
Planul de a ajunge la 1.600 de paturi ATI: În 20.04, numărul de paturi ATI în secțiile COVID era de 1.634. Mai există paturi avizate în structurile spitalului, dedicate cazurilor de Terapie Intensivă, de alte patologii. (…)S-a permis o flexibilizare a secțiilor, sunt spitale mixe. Vom reuși să ne flexibilizăm astfel încât să ne adaptăm.
Comunicarea cu premierul și populația: Am venit să fac treabă, am lucrat bine cu Vlad Voiculescu, mă aștept să lucrez bine și cu Florin Cîțu. Atât noi, cei de la MS, cât și presa, trebuie să comunice responsabil și eficient, pentru că altfel, mesajele riscă să fie interpretate greșit.
Gestionarea pandemiei: Echipa e în curs de formare, iar în următoarele zile va fi în curs de consolidare. O mare parte din medicii care au ajutat-o pe Andreea Moldovan vor rămâne alături de noi. Mă aștept să nu fie fracturi în gestionarea crizei COVID.
Referitor la posibilitatea ca Vlad Voiculescu să fie consilier: Echipa se formează, nu pot să spun că voi șterge cu buretele aspirațiile comune pe care le-am avut cu Vlad Voiculescu.
Declarații împotriva Campaniei de vaccinare: Nu a fost atacată vaccinarea de către colegii de la MS, dar ei au militat pentru transparentizarea vaccinării, lucru care va constitui o prioritate. În ceea ce privește reducerea cererii pentru vaccinare, cred că trebuie continuată comunicarea de către noi, presă sau alți actori relevanți în domeniu. Trebuie implicați medicii de familie, pentru că sunt cei mai apropiați de pacienți.
Nevoile MS: E o nevoie acută în MS de un departament pentru digitalizare.
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii
… [Trackback]
[…] Find More Information here to that Topic: mainnews.ro/noul-ministru-al-sanatatii-infrastructura-medicala-s-a-dovedit-insuficienta-si-neadaptata-nevoilor-actuale-voi-incuraja-reforma/ […]
… [Trackback]
[…] Find More to that Topic: mainnews.ro/noul-ministru-al-sanatatii-infrastructura-medicala-s-a-dovedit-insuficienta-si-neadaptata-nevoilor-actuale-voi-incuraja-reforma/ […]
… [Trackback]
[…] Read More Info here on that Topic: mainnews.ro/noul-ministru-al-sanatatii-infrastructura-medicala-s-a-dovedit-insuficienta-si-neadaptata-nevoilor-actuale-voi-incuraja-reforma/ […]