Wednesday, May 22, 2024
Jurnalism corect


Inflaţia din martie a trecut pragul de 10% / Analist economic: Din păcate, scumpirile vor continua

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 12 aprilie 2022

Puterea de cumpărare a românilor a scăzut cu cel puțin 10%, în contextul în care rata anuală a inflaţiei este 10,2%, iar scumpirile nu se vor opri aici, a arătat analistul economic Adrian Negrescu, într-o declarație acordată marți, 12 aprilie, Main News. Astăzi, Institutul Naţional de Statistică (INS) a transmis că rata anuală a inflaţiei, în luna martie 2022 comparativ cu luna martie 2021, este 10,2%, faţă de 8,53% în februarie.

Analistul economic Adrian Negrescu a precizat pentru Main News că statul putea să facă mai multe și să impună măsuri concrete pentru a reduce povara fiscală pe salarii.

„O inflație de 10% înseamnă că, pe scurt, că puterea noastră de cumpărare a scăzut cu cel puțin 10%. Cum peste jumătate din populația țării trăiește în sărăcie, creșterile de prețuri din ultimele luni nu fac altceva decât să-i ducă și mai mult în zona supraviețuirii din care, din păcate, nu vor putea ieși cu voucherele de 4 lei/zi promise de autorități.

Suntem, din păcate, la mâna noastră, fără niciun ajutor serios din partea statului care ar fi putut face multe – să stăvilească, de exemplu, creșterea prețurilor la energie, gaze și carburanți prin reduceri de taxe, să scadă TVA la produsele alimentare cumpărate din magazine de la 9 la 5% cum este pentru restaurante și catering, sau poate chiar la zero, cum au făcut multe alte țări, să ia măsuri concrete pentru a reduce povara fiscală pe salarii.

Din salariile noastre, 60% din bani se duc la stat prin taxe și impozite, inclusiv prin TVA-ul pe care îl plătim pentru tot ce cumpărăm. E timpul ca statul să ofere o gură de oxigen financiar firmelor, prin reducerea taxelor pe salarii, pentru a putea lăsa mai mulți bani în buzunarele oamenilor”, a declarat economistul pentru Main News.

Adrian Negrescu a precizat, totodată, că prețurile vor crește în continuare, iar rata inflației va trece de 11% în luna iunie.

„Din păcate, scumpirile vor continua. BNR estimează că cele mai ample scumpiri vor fi în iunie, când rata inflației va atinge 11,23% și că prețurile vor continua să crească constant până anul viitor în iarnă.

Fără soluții fiscale, fără măsuri concrete de stopare a scumpirilor speculative de pe lanțurile economice, ne vom adânci într-o recesiune economică din care vom ieși foarte greu”, a mai precizat analistul.

Context

Rata inflaţiei de la începutul anului (martie 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 4%, în timp ce rata anuală a inflaţiei, în luna martie 2022 comparativ cu luna martie 2021, este 10,2%, faţă de 8,53% în februarie, arată datele publicate marţi, 12 aprilie, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

„Preţurile de consum în luna martie 2022 comparativ cu luna februarie 2022 au crescut cu 1,9%. Rata inflaţiei de la începutul anului (martie 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 4%. Rata anuală a inflaţiei în luna martie 2022 comparativ cu luna martie 2021 este 10,2%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (aprilie 2021 – martie 2022) faţă de precedentele 12 luni (aprilie 2020 – martie 2021) este 6,5%”, arată datele INS.

Dintre mărfurile alimentare, cel mai mult s-au scumpit cartofii, cu 36,5%, şi uleiul comestibil, cu 32,33%, în martie 2022 faţă de martie 2021.

Foto: Pixabay

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW