Sunday, May 22, 2022
Jurnalism corect


Bloomberg: Rusia îşi menţine controlul asupra pieței europene a gazelor

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 8 noiembrie 2021

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a promis Europei o cantitate mai mare de gaze, începând de luni, 8 noiembrie, dar până acum nu sunt semne că se va vedea o îmbunătăţire a livrărilor, relatează Bloomberg într-o analiză intitulată Rusia ține sub control piața europeană a gazelor.

Comenzile Germaniei de gaze prin intermediul unei conducte-cheie rusești au înregistrat luni o creștere destul de mică a livrărilor, în timp ce la licitațiile de duminică nu a fost rezervată nicio capacitate suplimentară pentru a crește livrările în Europa. Asta în ciuda ordinelor lui Vladimir Putin. El a cerut Gasprom să umple depozitele sale europene după finalizarea umplerii depozitelor din Rusia.

Acum, comercianții sunt dezamăgiți, în condițiile în care se bazau pe Gazprom să urmeze ordinele lui Putin și, prin urmare, să amelioreze criza aprovizionării pe continent.

Prețurile gazelor naturale s-au triplat în acest an, deoarece Europa a început sezonul de încălzire cu cele mai scăzute stocuri din ultimii 10 ani. O treime din gazele naturale consumate de Europa provin din Rusia.

Luni, comenzile germane de gaze prin conducta Yamal-Europe erau sub nivelurile înregistrate joi şi la doar o cincime din nivelul normal. Deşi actualele fluxuri ar putea diferi, aceste date reprezintă primul semn că Rusia îşi menţine controlul asupra pieţelor gazelor din Europa, notează sursa citată.

„Dacă Rusia face ceea ce Putin a promis că va face, atunci va fi o mare ușurare. Dacă de luni nu primim mai mult gaz, atunci se va putea observa în perioada următoare o creștere semnificativă a prețurilor”, a declarat Frank van Doorn, director de tranzacţionare la compania Vattenfall.

Un alt semn că Europa nu va vedea o îmbunătățire a livrărilor de gaze de luni este rezultatul unei serii de licitații pentru capacitatea conductelor. Gazprom nu a rezervat capacitate suplimnetară la punctele de intrare Sudzha și Sokhranovka de la granița dintre Rusia și Ucraina. De asemenea, nu a fost rezervată nici capacitate suplimentară pentru stația Mallnow din Germania.

Livrările prin aceste rute au fost cu mult sub capacitatea maximă, până acum. Oricum, Gazprom poate încă rezerva mai multă capacitate la viitoarele licitații zilnice.

Fără volumele suplimentare de gaze promise de Putin, există îngrijorarea că prețurile ar putea crește din nou, în contextul în care nivelurile de stocare pe continent sunt cu mult sub normal, iar sezonul rece deja bate la ușă.

CITEȘTE ȘI Peste 40 de europarlamentari vor să verifice rolul Gazprom în creșterea prețurilor la gaze naturale

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW