Saturday, April 13, 2024
Jurnalism corect


Erdogan spune că Netanyahu va fi judecat ca un criminal de război. Cere reformarea Consiliului de Securitate al ONU

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 4 decembrie 2023 Etichete: , , ,

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat luni că premierul israelian Benjamin Netanyahu va fi în cele din urmă judecat ca un criminal de război din cauza ofensivei în curs a Israelului în Fâşia Gaza şi a criticat totodată ţările occidentale care sprijină Israelul, cerând totodată o reformă a Consiliului de Securitate al ONU, relatează Reuters.

Turcia, care pleda pentru o rezolvare bazată pe două state în cadrul conflictului prelungit de zeci de ani, a criticat dur Israelul în legătură cu campania sa din Gaza, declanșată ca răspuns la atacul lansat de grupul militant Hamas la 7 octombrie. Potrivit informațiilor furnizate de Ministerul Sănătății din Gaza, peste 15.500 de persoane au fost ucise în urma atacurilor aeriene și terestre israeliene.

Într-un discurs rostit în cadrul unei reuniuni a Comitetului Organizaţiei Cooperării Islamice (OCI) care are loc la Istanbul, Erdogan a declarat că ţările occidentale care sprijină Israelul îi oferă „sprijin necondiţionat pentru a ucide copii” şi sunt complice la crimele sale.

„Dincolo de faptul că este un criminal de război, Netanyahu, care este măcelarul din Gaza în acest moment, va fi judecat ca măcelarul din Gaza, aşa cum a fost judecat Milosevic”, a declarat Erdogan, făcând referire la fostul preşedinte iugoslav Slobodan Milosevic, care a fost judecat pentru genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război la un tribunal de la Haga. „Cei care încearcă să treacă peste moartea tuturor acelor oameni nevinovaţi folosind scuza Hamas nu mai au nimic de spus omenirii”, a adăugat el, referindu-se la puterile occidentale, despre care a spus că sunt „oarbe şi surde”.

Contrar poziției majorității aliaților săi occidentali și a unor state din Golf, Turcia, în calitate de membru NATO, nu clasifică Hamas drept o organizație teroristă și oferă adăpost unora dintre membrii acesteia.

Erdogan, al cărui partid de guvernare are origini islamiste, a exprimat că grupul denumit „de contact” al țărilor musulmane, constituit luna trecută de Organizația de Cooperare Islamică (OCI) și Liga Arabă pentru a facilita dialogul cu țările occidentale și alte entități în legătură cu situația din Gaza, va menține discuțiile până când ostilitățile din Gaza încetează. Cu toate acestea, a subliniat că este nevoie de eforturi suplimentare pentru a aborda situația în mod corespunzător.

Erdogan, susținător al reformării de mult timp a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite pentru a-l face mai incluziv, a afirmat că ONU a eșuat în abordarea situației din Gaza și a insistat asupra necesității unei reforme imediate. El a subliniat din nou că cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate – Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie și Franța – nu reflectă întreaga diversitate a lumii.

„Eforturile sincere ale secretarului general Antonio Guterres au fost sabotate de membrii Consiliului de Securitate”, a spus el. „Niciunul dintre noi nu trebuie să accepte acest sistem”, a adăugat el.”Nu este posibil ca o astfel de structură să aducă pace sau speranţă pentru omenire”, consideră liderul turc.

FOTO: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW