Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Ministra Justiției vrea implementarea cât mai rapidă a unui registru al traficanților de droguri

By Ana Teșcan , in Justitie Stirile zilei , at 29 ianuarie 2024

Ministra Justiției, Alina Gorghiu, a declarat luni, 29 ianuarie, la Târgu Mureș, că dorește implementarea cât mai rapidă a proiectului de lege privind înființarea unui registru al traficanților de droguri. Potrivit inițiativei legislative depuse la Parlament, „cei care au comis infracțiuni din sfera traficului de droguri vor fi obligați să ofere informații despre persoanele cu care intră în contact sau despre locurile prin care merg”,

„Este un registru care are rol predominant preventiv, pe baza căruia instituţiile statului au acele pârghii de cunoaştere, de identificare, de supraveghere a traficantului. Atunci când pleacă din punctul A în punctul B, poţi să îl verifici, ştii ce are în maşină, ştii unde se duce dacă o dată a fost condamnat pe droguri. Poţi să îi faci o verificare”, a spus Gorghiu la Târgu Mureș, citată de News.ro.

Liberalii au depus în Parlament la 25 septembrie proiectul de lege privind înființarea unui registru al traficanților de droguri. În prezent, în România există un registru similar, cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor.

Concret, vor fi introduse în registru „persoane care au comis infracțiuni prevăzute de:

– Legea nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, cu modificările și completările ulterioare;

– Legea nr. 194/2011 privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare, cu modificările și completările ulterioare”, mai explică Alina Gorghiu.

Astfel, printre categoriile de persoane care vor fi introduse în registru se numără persoanele care au făcut trafic de droguri de risc și de mare risc, atât în țară, cât și în străinătate, cei care își pun la dispoziție locuința pentru consumul de droguri, cei care eliberează droguri de mare risc știind că rețeta e falsă sau cei care administrează droguri de mare risc în afara condițiilor legale, sau care furnizează, în vederea consumului, de inhalanţi chimici toxici (n. red. vape-uri) unui minor.

Aceste persoane vor avea obligația de a se prezenta o dată la trei luni la organele de poliție pentru a furniza informații despre profesia lor, despre mijloacele de existență, despre persoanele cu care locuiesc sau au intrat în contact direct și sistematic, unitățile de învățământ frecventate, adresa de locuință și modalitatea de comunicare cu organele de poliție, potrivit ministrului Justiției.

De asemenea, vor fi obligați să anunțe în prealabil autoritățile despre orice deplasare din localitatea de domiciliu mai lungă de șapte zile, furnizând informații despre destinație, scopul și mijlocul de transport folosit. În cazul stabilirii unei noi locuințe, trebuie să se prezinte la organele de poliție pentru a comunica această schimbare în termen de cel mult trei zile.

Potrivit proiectului, în registru se va ţine evidenţa persoanelor fizice condamnate ori împotriva cărora s-a dispus renunţarea la aplicarea pedepsei, amânarea aplicării pedepsei şi suspendarea pedepsei sub supraveghere, precum şi a celor faţă de care au fost dispuse măsuri procesual-penale în legătură cu infracţiunile privind traficul de droguri de către organele române competente.

Registrul va fi organizat de Ministerul Afacerilor Interne şi se va ţine de unităţile Poliţiei Române, prin structuri specializate în acest domeniu. Acesta se va constitui ca o evidenţă distinctă de cea a cazierului judiciar în cadrul Sistemului Naţional de Evidenţă Informatizată a Cazierului Judiciar.

Proiectul de lege poate fi consultat aici.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii