UPDATE: CCR a admis parțial conflictul dintre Președinție și Guvern. Klaus Iohannis, obligat să numească interimarii
UPDATE:
CCR a admis parțial, conflictul dintre premier și președinte, obligându-l pe Klaus Iohannis să revoce miniștrii demiși de Dăncilă, să numească interimarii și să motiveze refuzul numirii noilor miniștri.
În decizia CCR se precizează că:
- Admite cererea și constată existența unui conflict juridic de natură constituțională între prim-ministru și președintele României, determinat de refuzul președintelui de a revoca unii miniștri precum și de refuzul tacit de numire a unor miniștri interimari;
- președintele urmează să emită, de îndată, decretele de revocare din funcție a miniștrilor, precum și decretele de desemnare a miniștrilor interimari propuși;
- președintele urmează să răspundă în scris și motivat cu privire la refuzul numirii miniștrilor propuși de prim-ministru;
- constată că nu există conflict juridic de natură constituțională generat de refuzul președintelui de numire a miniștrilor titulari.
ȘTIREA INIȚIALĂ
Atât președinția, dar și Guvernul și-au susținut astăzi punctele de vedere in fața judecătorilor de la Curtea Constituțională, chemați să decidă dacă există un conflict constituțional între cele două instituții pe tema numirii miniștrilor interimari.
Toni Greblă, cel care reprezintă Executivul în această dispută, a susținut că președintele nu are nicio atribuție în numirea miniștrilor interimari.
„Preşedintele nu are nicio atribuţie, ministrul interimar este numit dintre miniştrii în exerciţiu şi are tocmai rolul de a asigura conducerea ministerului, funcţionarea ministerului, până când se reglează problema titularului. Problema titularului poate să fie reglată în două – trei zile, dar, uneori, necesită timp mai îndelungat. Constituţia a prevăzut şi un termen maxim – 45 de zile – pentru a regla această situaţie şi a nu crea blocaje instituţionale. (…)
Conflictele juridice de natură constituţională între preşedinte, prim-ministru, Parlament sunt din ce în ce mai dese, dar au un numitor comun – refuzul preşedintelui de a îndeplini atribuţiile sale constituţionale. Pentru că unele dintre refuzuri creează de-a dreptul blocaje constituţionale, am considerat că în prezenta situaţie trebuie să sesizăm Curtea Constituţională, pentru că, în prezent, Guvernul are şase ministere care nu mai funcţionează”, a precizat Toni Greblă, secretar general al Guvernului.
Pe de altă parte, reprezentantul președinției, solicită Curții să respingă solicitarea premierului Viorica Dăncilă.
În loc să se adreseze Parlamentului, la acest moment, premierul l-a învestit pe președintele României pentru numirile de miniștri pentru toate posturile din Guvern. Astfel, se mențin premizele unor posibile conflicte juridice de natură constituțională iar in egala măsură s-ar crea precedente prin care, pe viitor, rolurile instituțiilor, prevăzute de art.85 ar fi denaturate. Având în vedere că interimatele s-au împlinit deja, că cele pentru care ar fi trebuit să se facă numirea se împlinesc și pentru acestea 45 de zile, și de faptul că Parlamentul, în perioada campaniei electorale nu se află potrivit Constituției în vacanță, este alegerea Parlamentului să desfășoare alte tipuri de activități, dar asta nu înseamnă că nu se poate întruni cu o cerere a premierului de remaniere. Niciodată nu s-a întâmplat așa ceva. Ținând cont de toate acestea, solicităm respingerea cererii formulate de prim ministrul României”
Sesizarea Guvernului în legătură cu un posibil conflict juridic de natură constituţională a fost înregistrată la CCR în 5 septembrie, iar părţile – Executiv şi Preşedinţie – au avut ca termen de transmitere a punctelor de vedere data de 11 septembrie. În ședința de miercuri, Executivul și Administrația prezidențială ar urma să își susțină punctele de vedere.
Miniştrii ALDE Viorel Ilie, Graţiela Gavrilescu şi Anton Anton au demisionat în 27 august, în urma deciziei lui Călin Popescu Tăriceanu de a scoate ALDE de la guvernare. Ramona Mănescu a rămas, însă, la Ministerul de Externe. Klaus Iohannis a anunțat că respinge cele trei propuneri de miniștri interimari făcute de premierul Viorica Dăncilă, respectiv Niculae Bădălău la Energie, Ioan Deneș la Mediu și Ștefan Radu Oprea la relația cu Parlamentul, iar Guvernul s-a adresat Curții Constituționale. De altfel, președintele Iohannis a refuzat toate propunerile de remaniere ale Vioricăi Dăncilă.
Comentarii
… [Trackback]
[…] There you can find 49521 additional Info on that Topic: mainnews.ro/ccr-reprezentanta-presedintiei-cere-respingerea-solicitarii-formulate-de-guvern-toni-grebla-presedintele-nu-are-atributii-in-numirea-ministrilor-intermari/ […]
… [Trackback]
[…] Find More on that Topic: mainnews.ro/ccr-reprezentanta-presedintiei-cere-respingerea-solicitarii-formulate-de-guvern-toni-grebla-presedintele-nu-are-atributii-in-numirea-ministrilor-intermari/ […]
… [Trackback]
[…] Here you will find 54865 additional Info to that Topic: mainnews.ro/ccr-reprezentanta-presedintiei-cere-respingerea-solicitarii-formulate-de-guvern-toni-grebla-presedintele-nu-are-atributii-in-numirea-ministrilor-intermari/ […]