Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Predoiu consideră că abuzul în serviciu nu ar putea fi infracțiune dacă prejudiciul ar fi o sumă minimă. Ce a decis, de fapt, CCR

By Dragomir Georgiana , in Justitie Stirile zilei , at 30 martie 2023 Etichete: , , , , , , ,

Dezbaterile pe tema dezincriminării abuzului în serviciu sunt departe de a se încheia. Comisia Europeană a transmis că „monitorizează” deja modul în care Parlamentul României modifică textele infracțiunilor de corupție. Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a explicat la televiziunea publică, de ce a fost ales pragul valoric de 250 000 de lei pentru ca abuzul în serviciu, faptă  des întâlnită în țara noastră, să reprezinte infracțiune. El susține că o decizie cu un plafon simbolic de un leu, un euro, pentru abuzul în serviciu nu ar fi constituțională, iar Comisia Europeană ar trebui să înțeleagă acest lucru.

În ceea ce privește plafonul propus de Ministerul Justiției, noi am raportat la un număr de salarii medii pe economia națională, respectiv 3 salarii medii pe economia națională, și este o bază de discuție pentru Camera Deputaților. Nu văd cum Comisia Europeană ar putea să solicite o altă reglementare în lege decât cea prescrisă de către Curtea Constituțională. (…) Vom discuta decizia Curții Constituționale acolo și vom arăta care sunt considerentele din decizia Curții Constituționale care arată că acest plafon nu poate fi insignifiant”, a declarat pentru TVR 1, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

Ce a decis, de fapt, Curtea Constituțională. Pragul valoric este necesar pentru stabilirea gravității faptei

Deciziile Curții Constituționale(CCR) sunt obligatorii. În anul 2017, fosta soție a lui Liviu Dragnea, Bombonica Prodan, i-a sesizat pe magistrații CCR, deoarece a fost acuzată de abuz în serviciu, fără a se stabili valoarea unui prejudiciu. Mai exact, procurorii susțineau că ar fi favorizat câteva angajate de la DGASPC Teleorman. Astfel, a considerat să sesizeze CCR cu o excepție de neconstituționalitate a infracțiunii de abuz în serviciu. A fost admisă, iar în considerentele deciziei nr  392 din 6 iunie 2017 , la art 55-56, se menționează necesitatea introducerii unei prag valoric pentru considerarea abuzului în serviciu-infracțiune, însă, nu se face referire la o valoare anume, ci lasă această estimare Parlamentului, pentru a se respecta principiul separării puterilor în stat.  Decizia CCR poate fi citită integral aici.

Fostul șef al DNA, Crin Bologa, explica, pentru MainNews, că decizia CCR instituie necesitatea unui prag valoric, însă, nu stabiliește și cuantumul acesteia, să fie sub sau peste o valoare anume. De altfel, de la 250000 de lei, ministrul Justiției a revenit la propunerea de 9000 de lei. Modificarea infracțiunii de abuz în serviciu va fi dezbătută  la Camera Deputaților, for decizional.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Comentarii