Predoiu, despre certificatul ORNISS pe care ar trebui să-l dețină avocații: Dacă se dorește un alt sistem de eliberare, cineva să aibă o inițiativă legislativă
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, susține că infracțiunea de abuz în serviciu, fără instituirea vreunui prag valoric, așa cum a votat Parlamentul, la începutul lunii aprilie, este constituțională. Modificările la Codul Penal au fost atacate la Curtea Constituțională, chiar de Înalta Curte de Casație și Justiție.
În ceea ce privește Codul de Procedură Penală, cu privire la certificatele ORNISS pe care trebuie să le dețină avocații care intră în cauze penale, astfel încât să aibă acces la dosarul complet care conține și interceptări realizate de SRI, ministrul Predoiu susține că a „gândit modificarea astfel încât să existe un echilibru între toate părțile implicate în procesul penal”. Precizările au fost făcute pentru Aleph News.
„Dispozitivele deciziilor CCR 405, 392, 650, 515, 741 – toate spun că excepţia este respinsă. Cu alte cuvinte, infracţiunea de abuz în serviciu este constituţională dacă nu are prag. Verdictul CCR a fost că infracţiunea de abuz în serviciu este constituţională chiar dacă nu are prag valoric. De aceea noi am făcut proiectul fără prag. În considerentele deciziei 405, CCR îşi manifestă rezerva că intenţia Legiuitorului a fost să legifereze abuzul în serviciu fără prag”, a explicat Predoiu, pentru sursa menționată.
De ce trebuie să dețină avocații certificat ORNISS. Ce impact va avea asupra dreptului la apărare
În ceea ce privește posibilitatea ca un suspect să conteste acuzațiile care i se duc, implicit interceptări realizate de SRI pe mandate de siguranță națională, Predoiu susține că acest lucru se poate face prin avocat, iar deținerea unui certificat ORNISS( certitificat pentru accesul la informațiile clasificate) este doar procedura. „Dacă sunt avocat care practică în penal și nu vreau să îmi iau certificat ORNISS, îmi asum ca liber profesionist că îmi restrâng practica la care nu există informații de interes național. Dacă se dorește un alt sistem cu privire la eliberarea certificatelor ORNISS, cineva să facă o inițiativă legislativă în acest domeniu, în Parlament!”, a declarat ministrul Justiției, la Aleph News.
Partidele din opoziție s-au arătat nemulțumite de modificarea Codului de Procedură Penală, menționând că atacă la Curtea Constituțională, această prevedere întrucât contravine dreptului la apărare. Unii dintre avocații consultați de Main News susțin că procedura de atribuire a certificatelor ORNISS ar trebui să fie cât mai echidistantă.
Cum se obține certificatul ORNISS
În România, accesul la informaţii secrete de stat este permis, cu respectarea principiului necesitaţii de a cunoaşte, numai persoanelor care deţin certificat de securitate sau autorizaţie de acces, valabile pentru nivelul de secretizare al informaţiilor necesare îndeplinirii atribuţiilor de serviciu. Certificatul de securitatesau autorizaţia de acces la informaţii clasificate se eliberează numai în baza avizelor acordate de autoritatea desemnată de securitate (ADS) în urma verificărilor efectuate asupra persoanei în cauză, cu acordul scris al acesteia. Verificările vizează conduita persoanei care solicită acest certificat.
CITEȘTE ȘI: Ministerul Justiției susține că dreptul la apărare nu este încălcat prin solicitarea certificatului ORNISS
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii