LIVE Zelenski și Iohannis, declarații comune de presă. Ce sprijin militar a cerut liderul de la Kiev si ce a promis partea romană
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ajuns marți, 10 octombrie, în România, pentru prima dată de la începutul războiului declanșat de Federația Rusă în Ucraina.
Zelenski a fost primit de președintele Klaus Iohannis la ora 13.00, la Palatul Cotroceni. De la ora 17:30, liderul ucrainean se va întâlni cu premierul Marcel Ciolacu. Zelenski avea programat și un discurs în Parlament, la ora 17.00, care însă nu va mai avea loc.
Discuțiile de la Cotroceni au fost prelungite cu peste 50 de minute.
Main News transmite LIVE cele mai importante declarații făcute de la Palatul Cotroceni:
15:30 – „De ce nu m-ați întrebat pe mine despre Parlament”, i-a spus Volodimir Zelenski unui jurnalist care l-a întrebat pe Klaus Iohannis de ce nu mai ajunge liderul ucrainean în Parlament.
„Sigur, am venit să vizitez oamenii din România, să vă fiu recunoscător, și să vorbesc strategic cu domnul Iohannis. Nu am pregătit niciun discurs, cu tot respectul. Nu sunt pregătit să fac asta. Data viitoare, fiți siguri, o să vin și cu plăcere o voi face.”
15:28 – Zelenski a fost întrebat ce sprijin militar i-a cerut președintelui Klaus Iohannis.
„Nu vă pot spune toate detaliile. Aici pot să existe informații pe care nu le putem face publice. Accentul principal a fost pus de mine pe sisteme antiaeriene. Sunt foarte bucuros că apelul Ucrainei a fost auzit de România”, a spus liderul ucrainean.
15:21 – A luat cuvântul președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski:
Vă mulțumesc personal domnule președinte, echipei dumneavoastră, întregii Românii, pentru susținerea și ajutorul acordat Ucrainei și poporului Ucrainei.
Îmi aduc aminte cât de călduros au fost întâmpinați oamenii noștri aici, în România. România ne-a acordat sprijin și umanitar, și militar. România a ales Ucraina în cel mai dificil moment din istoria noastră.
În România se cunoaște cât de periculoase sunt rachetele rusești. E un pericol pentru toți.
România este o țară garant de asigurare alimentară a lumii întregi. Trebuie să facem totul posibil ca Rusia să nu poate transforma zonă Dunării sau a Mării Negre într-o zonă moartă.
Am vorbit și despre conflictul din Israel. Nu trebuie să dăm posibilitate Rusiei, sau oricui, ca să poată teroriza lumea dezvoltată și civilizată.
15:11 – Vorbește președintele Klaus Iohannis:
Această vizită are un caracter istoric pentru relația bilaterală și transmite un mesaj puternic privind angajamentul nostru constructiv. Am decis astăzi, împreună, să începem concret procesul pentru a ridica relațiile dintre România și Ucraina la nivel de Parteneriat Strategic. Am semnat astăzi o Declarație comună care evocă exact acest cadru principial de cooperare.
În prezent ne concentrăm pe a ajuta Ucraina să câștige războiul, dar avem obligația de a ne asigura relația pe termen lung. L-am asigurat de hotărârea de a ajuta Ucraina și poporul ucrainean atât timp cât va fi nevoie, până la eliberarea întregului teritoriu, tragerea la răspundere a tuturor celor vinovați și în procesul de reconstrucție a țării.
Transmit deplină admirație în numele personal și în numele întregului popor român pentru curajul și rezistența poporului ucrainean.
Susținerea Ucrainei reprezintă un interes strategic al României. Consolidarea securității Ucrainei înseamnă consolidarea securității României.
Am condamnat atacurile repetate ale Rusiei asupra infrastructurii portuare. Acestea sunt crime de război. Am luat la nivel național și aliat măsurile necesare. Vom continua eforturile pentru con post de descurajare și apărare pe Flancul Estic și la Marea Neagră.
Am reafirmat angajamentul României de a lucra alături de partenerii noștri europeni pentru a facilita transportul de cereale ucrainene. S-a agreat deja dublarea capacității lunare prin porturile românești. Tranzitează în prezent aproape 60% din volumul total de transporturi de cereale ucrainene.
Vă asigur astăzi, domnule președinte, că vom depune toate eforturile pentru a ajuta Ucraina.
Voi pleda personal pentru aderarea Ucrainei la UE.
Noi ne dorim ca cele două minorități care sunt importante pentru noi amândoi să aibă drepturi similare, în special ne referim aici, evident, la limba vorbită și la educația primită în limba maternă
CITEȘTE ȘI: Președintele Ucrainei nu va mai susține discursul din Parlament
Sursa foto: Administrația Prezidențială
Comentarii