Saturday, May 18, 2024
Jurnalism corect


Guvernul Ciucă, despre desființarea Secției Speciale: Este atât o necesitate, cât și o prioritate / Proiectul este blocat în Senat de 8 luni

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 31 octombrie 2021

Desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție este atât o necesitate, cât și o prioritate pentru orice guvernare pro-europeană care militează pentru eficiența și independența actului de justiție, potrivit programului de guvernare al Cabinetului condus de Nicolae Ciucă și propus de PNL și UDMR. În realitate, proiectul pentru desființarea Secției Speciale, adoptat în martie de Camera Deputaților, este blocat în Senat de 8 luni.

Fără desființarea SIIJ și fără respectarea competenței materiale specializate pentru urmărirea penală nu se poate finaliza MCV, obiectiv strategic național”, potrivit programului de guvernare PNL-UDMR.

Guvernul Ciucă își propune să continue pașii instituționali făcuți pe parcursul anului 2021 pentru desființarea Secției Speciale, menționând că vor fi respectate două obiective de rang instituțional și strategic.

În primul rând, desființarea SIIJ trebui să se realizeze cu luarea în considerare a tuturor recomandărilor din ultimul Aviz al Comisiei de la Veneția CDL-AD(2021)019, inclusiv prin raportare la considerentele Hotărârii CJUE din 18 mai 2021. În al doilea rând, desființarea SIIJ trebuie să fie definitivă și ireversibilă pentru a garanta funcționarea și stabilitatea pe termen lung a întregului sistem judiciar”, arată sursa citată.

Programul de guvernare al PNL și UDMR propune ca soluția legislativă pentru desființarea Secției Speciale să fie „inteligentă și coerentă, în acord cu normele europene și cu normele constituționale”, fără să menționeze concret care vor fi pașii de urmat pentru a atinge acest scop.

Această soluție trebuie să prevadă atât aplicarea principiului competenței parchetelor specializate în realizarea activității de urmărire penală, cât și procedurile instituționale care au rolul de a proteja independența judecătorilor și a procurorilor”, se mai arată în programul de guvernare al Cabinetului Ciucă.

Obiectivele trasate de Guvernul Ciucă pentru desființarea SIIJ: „- răspunderea exclusiv civilă și disciplinară a judecătorilor și procurorilor pentru soluțiile pronunțate cu bună-credință în îndeplinirea atribuțiilor sau în exercitarea funcției lor; – un mecanism de răspuns simplificat la plângerile vexatorii introduse de persoane private împotriva judecătorilor și procurorilor; – asigurarea imparțialității și legalității urmării penale a judecătorilor și procurorilor”

Proiectul pentru desființarea SIIJ, în sertarele Senatului

Proiectul pentru desființarea Secției Speciale a trecut în martie de Camera Deputaților și a fost trimis la Comisia juridică de la Senat. Ulterior, deoarece ministrul USR Stelian Ion ceruse avizul Comisiei de la Veneția, proiectul a rămas în sertarele Senatului până la începutul lunii iulie.

După ce Comisia de la Veneția a dat undă verde proiectului, liderii coaliției de la guvernare, formată din PNL, UDMR și USR, anunțau că vor convoca o sesiune extraordinară în cadrul căreia ar fi urmat să dezbată și să voteze desființarea SIIJ, dar din iunie și până la 1 septembrie, când a fost declanșată criza politică din România, prin revocarea lui Stelian Ion, nu au reușit să se pună de acord asupra unei forme finale.

Forul european arăta că parlamentarii ar trebui să renunțe la amendamentul adoptat de Camera Deputaților, prin care magistrații pot fi trimiși în judecată cu acordul Consiliului Superior al Magistraturii. După cum Main News a scris aici, surse apropiate deciziei explicau că amendamentul nu ar urma să treacă și de Senat.

În Comisia juridică din Senat, UDMR a mizat pe preluarea dosarelor de către o altă secție a Parchetului General, amendament aspru criticat de USR PLUS și de o parte din PNL, printre care și Ludovic Orban.

Ultimele evenimente de la discuțiile din coaliție

Pe 30 august, coaliția PNL-UDMR-USR avea ultima întâlnire pe tema desființării Secției Speciale. În cadrul ședinței din 30 august, liberalii au invocat decizia Comisiei de la Veneția, prin care forul european a dat undă verde proiectului pentru desființarea SIIJ, și arătau că plângerile penale împotriva magistraților ar trebui rezolvate pe cale administrativă.

Senatorul Iuliana Scântei, președintele Comisiei Juridice, a cerut „upgradarea” proiectului și i-a acuzat pe membrii USR PLUS că nu ar fi citit în totalitate avizul instituției europene. În schimb, liberalii nu au venit cu o soluție concretă pentru gestionarea sesizărilor, iar discuțiile pe tema desființării SIIJ aveau să se blocheze în acel punct.

Co-președintele USR PLUS, Dan Barna, a catalogat discuțiile de atunci drept „distractive” și „neproductive”.

Colegii de la PNL ne-au spus că au o soluție dar nu ne-o spun (…) A fost un moment distractiv, spuneam bun, trebuie să respectăm recomandarea Comisiei de la Veneția și ei răspundeau, da, trebuie să respectăm recomandarea Comisiei de la Veneția”, a declarat Dan Barna, la finalul ședinței din 30 august.

Chiar și fostul șef al PNL, Ludovic Orban, a declarat la finalul ședinței că nici el nu a înțeles soluția propusă de juriștii liberali.

A rămas ca Ministerul Justiției, împreună cu comisia, să mai formuleze o propunere, ținând cont de recomandările Comisiei de la Veneția”, a precizat Orban.

Pe 1 septembrie, ministrul Justiției Stelian Ion a fost demis de premierul Florin Cîțu. Ulterior, USR a părăsit Guvernul Cîțu, demis în luna octombrie prin moțiune de cenzură, iar discuțiile pe tema SIIJ s-au blocat din nou.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW