Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Prima reacție a lui Eduard Hellvig privind „legile securității”: Funcția de director SRI trebuie limitată la maxim două mandate

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 17 iunie 2022

Funcția de director al Serviciului Român de Informații ar trebui limitată la maxim două mandate, a transmis directorul SRI, Eduard Hellvig, în prima declarație publică după ce G4Media a publicat variantele de lucru ale pachetului de legi privind securitatea națională. 

În contextul îngrijorărilor manifestate de o parte a opiniei publice în legătură cu acordarea de puteri sporite serviciilor de intelligence, Eduard Hellvig a încercat să tempereze spiritele, anunțând opțiunea sa privind un număr limitat de mandate pentru conducătorii serviciilor, cu toate că proiectul elaborat de SRI și aflat pe masa coaliției de guvernare nu prevede o astfel de limită.

„În 2016, la un an de la preluarea mandatului, am spus ceva ce susţin şi în prezent: cred că dincolo de celelalte prevederi, ar trebui stipulat în lege că funcţia de Director a unei astfel de structuri de informaţii să fie limitată la maximum două mandate, pentru că prea multă putere poate dăuna democraţiei. Cred în continuare acest lucru şi mi-aş dori ca o astfel de prevedere să fie introdusă în noua legislaţie adoptată de Parlament”, a declarat Eduard Hellvig.

În aceleași timp, directorul SRI a ținut să evidențieze progresul instituției în ceea ce privește predarea arhivelor Securității către CNSAS.

„Sunt directorul în mandatul căruia Serviciul Român de Informaţii a predat aproape toate dosarele fostei Securităţi pe care Serviciul nu le predase anterior (spun aproape pentru că CNSAS a oprit primirea tuturor dosarelor din lipsa de spaţiu).

Menționez că această predare privește dosare care anterior fuseseră păstrate din rațiuni de siguranță națională, dosarele de cadre ale foștilor ofițeri de Securitate și nu în ultimul rând cartoteca și evidențele informatice ale fostei poliții politice, un instrument care va îmbunătăți considerabil accesul cetățenilor la documentele epocii comuniste și la îmbunătățirea activității cercetătorilor acestei perioade.

Poate ar fi util în acest context să subliniez că SRI este singura dintre instituțiile deținătoare de arhivă a fostei Securități care și-a îndeplinit astfel datoria legală și morală față de societate până acum. De asemenea, am evitat constant să reacţionăm, chiar şi atunci când au avut loc multiple atacuri politice, incorecte împotriva instituţiei şi a mea personal”, a precizat directorul SRI.

Hellvig: Securismul nu este apanajul exclusiv al categoriei profesionale care l-a creat

Pe de altă parte, directorul SRI a vorbit și despre conceptul de „securism”, care în opinia sa nu ar reprezenta doar apanajul fostei Securități, în condițiile în care ar fi încă prezent în anumite medii ale societății.

„Laboratoarele Securității au fost abandonate în grabă în decembrie 1989, dar virușii dezvoltați în ele pătrunseseră deja adânc în societatea noastră. Un astfel de virus, şi cel mai periculos în opinia mea, este securismul. Securismul este acea idee care presupune utilizarea traumelor societăţii din perioada comunistă pentru a crea, foarte abil, tocmai o reflexie de tip totalitar. Este acea idee că în spatele a orice, se ascunde un interes obscur şi neapărat de rea intenţie, că există duşmani în interiorul României, duşmani cu care trebuie să ne luptăm. Securismul este procesul de intenţie fără dovezi, manipularea adevărului şi întreţinerea unui conflict artificial între părţi ale societăţii, între societate şi instituţiile statului, între indivizi şi societate. Securismul sapă la temelia oricărui demers de democratizare, ne vrea ţinuţi pe loc şi în conflict unii cu alţii. Securismul are abilitatea de a se prezenta ca un medicament, când în realitate este virusul însuşi.

În ciuda numelui și originilor sale, securismul nu este apanajul exclusiv al categoriei profesionale care l-a creat. Paranoia, teoriile conspirației, judecata prin asociere, crearea unor temeri false, suspiciunea generalizată care pornește de la premisa vinovăției, manipularea – sunt componentele lui de bază. Securismul este astăzi bine reprezentat în prea multe medii ale societății noastre”, a mai spus directorul SRI.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW