Tuesday, August 16, 2022
Jurnalism corect


Hotărâre CNSU: Noi țări intră în zona roșie / Ministerul Sănătății e abilitat să facă procedura pentru testele de salivă

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 11 noiembrie 2021

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a aprobat în ședința de joi, 11 noiembrie, Hotărârea nr. 102 care prevede actualizarea listei țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat și abilitarea Ministerului Sănătății în vederea elaborării metodologiei de administrare a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă în unitățile de învățământ.

Lista țărilor „roșii”, actualizată

În cazul care au tranzitat recent un stat aflat în „zona roșie” unde rata de incidență depășește pragul de 3 la 1.000 de locuitori, persoanele nevaccinate intră în carantină pentru 14 zile. În cazul statelor și teritoriilor cu rată de incidență situată între 1,5 și 3 la 1.000 de locuitori, persoanele nevaccinate pot scăpa de carantină prezentând rezultatul negativ al unui test COVID sau dovada trecerii prin boală. Sub pragul de 1,5 la mie nu se pune problema carantinei.

În același timp, se află în vigoare o prevedere prin care, dacă o persoană aflată în carantină face un test de tip PCR în a opta zi iar rezultatul e negativ, poate ieşi din carantină în a zecea zi.

Astfel, în zona roșie au intrat: Germania, Elveția, Polonia, Norvegia, Statele Unite ale Americii, Liechtenstein, Andorra, Bosnia și Herțegovina, Macedonia de Nord, Azerbaidjan și Botswana. În zona verde a intrat Saint Lucia.

În zona galbenă au intrat:
•din zona roșie, în urma scăderii incidenței: Belarus, Noua Caledonie, Suriname și Saint Vincent și Grenadine;
•din zona verde, în urma creșterii incidenței: Finlanda, Laos, Insulele Falkland și Insulele Turks și Caicos;

Lista intră în vigoare duminică, 14 noiembrie, ora 00:00. 

CITEȘTE ȘI: Paradoxuri în stabilirea statelor pentru care este necesară carantina la sosirea în țară

Aceeași hotărâre prevede abilitarea Ministerului Sănătății în vederea elaborării procedurii de administrare a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă, care urmează a fi utilizate în unitățile de învățământ.

Foto: Inquam photos/ Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW