Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Deputații juriști au dezbătut proiectul pentru desființarea Secției Speciale. Predoiu, atac la Stelian Ion: Un eșec total modul în care s-a procedat în 2021

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 17 februarie 2022

UPDATE Ședința Comisiei Juridice din Camera Deputaților s-a încheiat și urmează să fie reluată vineri, când vor fi dezbătute amendamentele depuse de parlamentari la proiectul de desființare a Secției Speciale.

UPDATE Cătălin Predoiu a menționat la rândul lui că Stelian Ion a avut un discurs prin care a lansat atacuri la persoană și la adresa proiectului pentru desființarea SIIJ.

Eu m-am ferit să le discut (n.r. atacurile la persoană), pentru a nu deturna proiectul de lege către dispute de ordin politic. Fosta conducere a MJ a ingnorat apelurile foștilor colegi din coaliție, de a discuta cu CSM până se obține avizul favorabil(…)Am conștiința împăcată, mi-am făcut datoria, 6 luni de zile în 2021 nu am criticat cu nimic Ministerul Justiției deși se făcea greșeală după greșeală. Am atras atenția Ministerului unde greșește. Astăzi pot să vorbesc liber, dacă suntem astăzi aici, suntem pentru că a fost un eșec total modul în care s-a procedat în 2021”, a declarat ministrul Justiției.

UPDATE Tensiunile dintre Stelian Ion și Laura Vicol au continuat, după ce fostul ministru a acuzat magistrații care susțin acest proiect că ar avea „ceva de ascuns”.

Dumneavoastră puneți o presiune pe justiție”, a spus Laura Vicol.

Au fost la masă persoane care au fost anchetate cu DNA și care au o problemă cu DNA din cauza asta. Am spus că este un moment în care avem de ales, putem merge pe calea europeană, aceea de a fi corecți și a da structurii care se ocupă cu lupta anticorupție competență deplină sau mergem pe varianta cealaltă și spunem că ce se întâmpla în guvernarea Năstase e un model de urmat și mergem pe acel model”, a fost răspunsul lui Stelian Ion.

UPDATE Amendamentele aduse proiectului pentru desființarea Secției Speciale vor fi discutate vineri în cadrul ședinței Comisiei juridice din Camera Deputaților.

UPDATE Laura Vicol, președintele Comisiei juridice: „Am avut o dezbatere transparentă care demonstrează că Parlamentul poate fi un cadru de dezbatere transparent, nu numai confruntări sterile așa cum ne-am obișnuit în ultima perioadă. Niciun scandal nu poate fi validat și în urma unui scandal nicio idee nu poate fi bună

UPDATE Alexandra Lăncrăjan, reprezentant Forumul Procurorilor: „Acest proiect de lege nu îndeplinește avizele Comisiei de la Veneția(…)Nu avem justificare pentru excluderea competenței DIICOT și DNA

UPDATE Reprezentantul DNA a cerut ministrului Justiției și CSM să explice de ce procurorii DNA și DIICOT nu pot ancheta magistrați, potrivit proiectului dezbătut joi.

Aceasta este problema în opinia mea, e o chestiune juridică, atunci când se stabilesc anumite reguli de competență se iau în vedere argumente de natură juridică, nu am găsit niciun motiv pentru care cele 2 direcții sunt excluse din anchete(…)Salut intenția de desființare a SIIJ care nu și-a dovedit eficiența. Trebuie subliniat și recunoscut că DNA, în cei 18 ani de activitate, câtă vreme am avut în competență anchetarea penală a magistraților”, a subliniat reprezentantul DNA.

UPDATE Stelian Ion, întrebare către reprezentantul CSM, Andreea Simona Uzlău:  „Am o întrebare legată de această selecție. S-a spus mai devreme că pot fi selectați inclusiv procurori DNA și DIICOT. Proiectul de lege prevede competența pentru anchetarea magistraților, ea revine procurorilor secției de urmărire penală și criminalistică, respectiv procurorilor parchetelor de pe lângă curțile de apel(…)Cum pot fi selectați procurori DNA și DIICOT în aceste structuri?

Răspunsul reprezentantului CSM: „Cred că domnul ministru s-a referit la procurorii de la nivelul cel mai înalt, care vor funcționa în cadrul secției de up și criminalistică și care pot proveni de la DIICOT și DNA și au gradul de Parchet General, e o condiție peste care nu se poate trece(…)Dacă îndeplinește celelalte condiții, în interpretarea textelor de lege, un procuror trebuie să renunțe la calitatea de procuror DNA și DIICOT și să fie numit în această structură

UPDATE Cătălin Predoiu: „Am vorbit între o falie legată de opinii. În CSM nu e o falie între poli de putere, e o falie de opinii. Votul CSM a fost dat, curat, fără observații, inclusiv din secția de procurori. Teoria e străină de gândirea mea, refuz să politizez CSM. Nu sunt poli de putere în CSM, sunt poli de opinie(…)Sunt foarte multe opinii, au votat judecători contra proiectului și procurori pentru proiect

UPDATE Stelian Ion, fostul ministru al Justiției, i-a răspuns lui Cătălin Predoiu:

Ne interesează nu doar să bifăm acea matematică, desființarea SIIJ, ne interesează să asigurăm independența Justiției, a judecătorilor, a procurorilor, să nu creăm mecanisme prin care să poată fi anchetați unii magistrați, ne interesează mecanisme care să nu facă din magistrați cetățeni cu mai multe drepturi decât cetățenii(…)Creează din magistrați o castă care se sustrage regulilor generale, este un semnal foarte prost pe care îl dăm, înseamnă că magistrații nu au încredere în parchetul specializat cu lupta împotriva corupției.

S-a vorbit despre o falie, hai să vorbim despre această falie, care sunt forțele care se combat? Nu este vorba de o ruptură în sânul magistraturii, este vorba de o falie între un pol de putere de CSM, dominat de o grupare în secția pentru judecători și restul lumii, însemnând majoritatea judecătorilor și procurorilor care am văzut ce opinii au avut cu privire la aceste chestiuni

UPDATE Predoiu a precizat că Ministerul Justiției a respectat toate procedurile în ceea ce privește proiectul pentru desființarea SIIJ.

Nu putem avea credibilitate în Europa atât timp cât ne decredibilizăm în țară. Din moment ce Ministerul Justiției a procedat așa cum procedează și azi, asumându-și o opinie, decizii, uneori complicate, nu văd de ce această instituție trebuie să fie pusă sub un semn de îndoială. Ministerul Justiției a fost și rămâne un reper al credibilității”, a menționat ministrul.

UPDATE Ministrul Justiției susține că proiectul pentru desființarea SIIJ este unul dintre obiectivele asumate de Guvern, menționând că ar avea impact asupra procesului de aderare a României la Schengen.

Au existat tentative lăudabile de desființare a SIIJ(…)Cea mai recentă tentativă a fost cea de anul trecut, blocată în Parlament. Blocajul din Parlament a fost generat de un blocaj în CSM, pentru că atunci nu a avut avizul CSM. CSM este garantul independenței sistemului judiciar. Această problemă a creat o falie în sistem, constatată în cadrul dezbaterilor publice care au precedat promovarea proiectului în CSM”, a adăugat Predoiu.

UPDATE Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, a explicat că instituția a avut în vedere „cel puțin 3 avize” ale Comisiei de la Veneția în ceea ce privește proiectul pentru desființarea Secției Speciale.

Există deja emise un număr de avize referitor la problema desființării SIIJ. Ministerul Justiției le-a avut în vedere când a fost întocmit acest proiect. Cererea a fost făcută de un partid politic din opoziție, este evident că a fost făcută pentru a bloca acest proces de adoptare a proiectului pentru desființarea SIIJ. Există cel puțin trei avize de la Comisia de la Veneția pe acest subiect.

Nu știu dacă este o problemă că MJ s-a grăbit să își îndeplinească obiectivele din programul de guvernare(…)Acest obiectiv a fost ratat în 2021”, a transmis Cătălin Predoiu.

Știrea inițială

Deputații juriști dezbat, joi, în Comisia juridică, proiectul pentru desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiției (SIIJ), adoptat luni de Guvern. Fostul ministru al Justiției, Stelian Ion, a cerut amânarea dezbaterilor, până în momentul în care Comisia de la Veneția își va exprima opinia în acest sens, dar solicitarea lui a fost respinsă.

Graba cu care ministrul Justiției forțează adoptarea acestui proiect de lege este nu doar nepotrivită și chiar ridică semne de întrebare, pare că ăsta este motivul, a ocoli avizul Comisiei de la Veneția. El va veni oricum, va veni când se va vota Legea(…)Dacă am dezbătut 4 ani de zile pe acest proiect, să ne grăbim într-o săptămână(…)Regret absența domnului ministru, sper că ne va da o explicație legat de procedura de aprobare în Guvern”, a spus Stelian Ion, înainte de a cere amânarea dezbaterilor.

Laura Vicol, președintele Comisiei juridice, i-a răspuns fostului ministru, cerându-i să fie „ancorat în realitate”.

Domnul ministru este prezent online. Cât privește propunerea de amânare, această dezbatere a fost amânată pentru astăzi. O să supun la vot propunerea de amânare a domnului deputat Stelian Ion”, a spus Laura Vicol.

Solicitarea lui Stelian Ion a fost respinsă de majoritatea deputaților prezenți la ședință.

Vă rog să îmi comunicați numărul de voturi”, i-a transmis Stelian Ion președintelui Comisiei juridice, Laura Vicol.

Cu majoritate, domnule deputat, a fost respinsă(..)Vreți să intrați în polemică cu mine de la început?”, a fost răspunsul Laurei Vicol.

Context

Aflat la al treilea mandat în fruntea Ministerului Justiției, Cătălin Predoiu a anunțat, pe 15 ianuarie, că proiectul pentru desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) a fost finalizat și că, după ce va fi aprobat de Guvern, va fi trimis în Parlament.

CITEȘTE ȘI: ANALIZĂ | Vom avea sau nu SIIJ 2.0? Magistrat: Partea negativă este că dosarele nu se întorc și la parchetele specializate

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a dat vineri, 11 februarie, aviz pozitiv pe proiectul de desființare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

Direcția Națională Anticorupție a transmis marți, 15 februarie, mai multe critici la adresa proiectului de lege adoptat de Guvern privind desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din Justiție.

Ulterior, Secția pentru judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a criticat poziția publică exprimată de Direcția Națională Anticorupție (DNA) în ceea ce privește proiectul pentru desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *