Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Șeful ANAF susține că anagajații de la stat trebuie plătiți în funcție de performanță

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 17 noiembrie 2022 Etichete: , ,

Șeful Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Lucian Heiuș, a declarat joi, 17 noiembrie, că angajații de la stat ar trebui plătiți în funcție de performanță și rezultate, nu unitar, așa cum se procedează în prezent.

Lucian Heiuș a fost prezent la conferința „PNRR – Investiţii pentru economia viitorului. Reforma fiscală”, organizată de PwC România.

Sistemul actual de salarizare este unul unitar: munceşti mult, munceşti puţin, dacă ai aceeaşi categorie, clasă şi vechime, iei aceiaşi bani. Ai rezultate excepţionale în inspecţie fiscală sau eşti un inspector mai puţin performant, ai acelaşi salariu. Atunci apare în timp o demotivare a celor foarte buni: „De ce să-mi asum eu riscuri foarte mari, când colegul meu care stă mai mult la cafea pe hol ia acelaşi salariu ca şi mine?”.

Noi, ca stat, trebuie să depăşim cumva acest mecanism de a gândi unitar. Parcă şi legea salarizării se numeşte legea salarizării unitare. Nu mai trebuie să gândim unitar, ci pe performanţă, pe rezultatele pe care le obţii, chiar şi în sistemul administrativ. Cred că aceasta este una dintre marile reforme pe care trebuie să le facă statul în ansamblul lui”, a declarat șeful ANAF, citat de Agerpres.

Heiuș a mai subliniat că ANAF și Ministerul de Finanțe ar fi „printre cele mai performante instituții din administrația românească” și a precizat că toate instituțiile statului trebuie să fie modernizate.

Atunci îmi va fi şi mie mai uşor, ca preşedinte ANAF, să conving un contribuabil că este bine să-şi plătească impozitele şi taxele, pentru că o să aibă şi el mulţumirea că ceea ce dă către stat este administrat corect şi transparent”, a mai spus reprezentantul ANAF.

Sursă foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii