Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


DGA: A scăzut numărul polițiștilor cercetați pentru fapte de corupție. România aderă la Convenția anti-mită

By Dragomir Georgiana , in Justitie , at 27 aprilie 2023 Etichete: , , , , , ,

În primele trei luni ale acestui an, 49 de funcționari publici din Ministerul Afacerilor Interne au sesizat faptul că li s-au oferit sume de bani sau alte foloase în legătură cu atribuțiile de serviciu ori au denunțat implicarea unor colegi în comiterea unor fapte de corupție, procentual numărul denunțurilor formulate de această categorie înregistrând o creștere cu 32% față de aceeași perioadă a anului trecut, informează Direcția Generală Anticorupție(DGA).

Sub coordonarea procurorilor de caz de la unitățile de parchet competente, au avut loc 22 de acțiuni de prindere în flagrant care au vizat un număr de 23 de persoane.

De asemenea, un număr de 586 de dosare penale au fost înaintate structurilor de parchet, ca urmare a finalizării activităților procedurale desfășurate de organele de cercetare penală ale poliției judiciare din cadrul DGA în baza ordonanțelor de delegare, fiind emise 72 de rechizitorii și 32 de acorduri de recunoaștere.

Raportat la aceeași perioadă a anului, numărul total al persoanelor inculpate în dosarele penale în care ofițerii DGA au desfășurat activități procedurale este de 210, iar cel al persoanelor care au dobândit calitatea de suspect este de 336.

„Corupția din M.A. I”, în scădere. Cifre din primul trrimestru al anului 2023

Tot în primele trei luni ale anului în curs, ofițerii de poliție judiciară au pus în aplicare peste 130 de mandate de percheziție domiciliară, în cauzele penale instrumentate cu sprijinul ofițerilor DGA, fiind dispuse măsuri preventive (arest preventiv și la domiciliu) față de 25 de inculpați.

În primul trimestru al anului în curs, numărul angajaților Ministerului Afacerilor Interne care au făcut obiectul unor incidente de integritate este de 34, în scădere cu 29 procente față de aceeași perioadă a anului trecut, precizează sursa citată.

România aderă la Convenția anti-mită

Premierul Nicolae Ciucă declara, ieri, 26 aprilie, că România face pași importanți împotriva corupției, în anul 2023.  Este vorba despre memorandumul prin care România îşi asumă la cel mai înalt nivel aderarea la Convenţia anti-mită. El a arătat că România răspunde la invitaţia adresată de secretarul general al OCDE( Convenţia privind combaterea mituirii funcţionarilor publici străini în tranzacţiile comerciale internaţionale).

„Va rezulta un cadru mult mai stabil şi cu oportunităţi mai mari pentru colaborarea cu investitorii străini. E un demers care va produce efecte pe termen mediu şi lung, efecte pe care le considerăm ca fiind favorabile. Ne determină să adopătăm şi să respectăm standardele cel mai înalte de bune practici în domeniul Convenţieri antimită. Este un demers care aduce beneficii atât pentru companiile româneşti, cât şi pentru cei interesaţi din alte ţări să investească în ţara noastră”,  a declarat premierul României, Nicolae Ciucă.

CITEȘTE ȘI: România a fost invitată de OCDE să facă parte din Grupul de Lucru Anti-Mită

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW