Thursday, June 13, 2024
Jurnalism corect


Pandemia vine la pachet cu o creștere a numărului de infracțiuni. Se înmulțesc faptele cu violență / Săteni care amenință că sparg magazine / Avocatul Poporului cere măsuri

By Robert Madaianu , in Justitie Stirile zilei , at 8 aprilie 2020 Etichete: ,

Situația fără precedent cu care se confruntă România din cauza COVID-19 are și o altă față. Numărul de infracțiuni crește, potrivit Avocatului Poporului, care cere elaborarea unei strategii. În ultima perioadă, potrivit ministrului de Interne, au revenit în țară și persoane certate cu legea în străinătate.

În unele localități, situația a devenit dramatică în ultima perioadă. În satul Teliu din Brașov, mai mulți oameni au amenințat că sparg magazinele pentru că nu mai au mâncare, iar primarul a chemat forțele de ordine în ajutor. În cele din urmă, a reușit să le facă pachete.

”Am convocat comitetul local pentru situații de urgență. Am stabilit familiile care sunt cu probleme fără venit și cu copii foarte mulți. Am vorbit și cu Crucea Roșie, o să ne ajute și ei. O să le facem niște pachete din sponsorizările de la diferite magazine din Brașov, iar în cursul zilei de astăzi și mâine începem să le livrăm pachetele. Lucrurile s-au liniștit, avem Poliție, avem Jandarmerie. Am avut și vizita prefectului cu toți șefii de Poliție, am stabilit toate criteriile și ce trebuie să facem iar acum lucrurile au intrat pe făgaș normal”, a declarat primarul din Teliu, Dorinel Blendica, pentru Main News.

Arme letale, confiscate în orașul carantinat / Zeci de amenzi

În Țăndărei, orașul băgat în carantină pentru că oamenii nu au respectat măsurile impuse pentru prevenirea răspândirii virusului, au fost confiscate mai multe arme, inclusiv unele letale. Iar în ultimele 24 de ore au fost împărțite zeci de amenzi.

”În localitatea Țăndărei, dispozitivele comune au verificat, în ultimele 24 de ore, 630 de autovehicule și au aplicat 46 de sancțiuni contravenționale în valoare de 124.000 lei și 9 avertismente scrise”, potrivit Jandarmeriei.

Vela susține că au venit în țară și infractori

Ministrul de Interne a declarat, de curând, că în ultima perioadă au venit în țară și români care aveau dosare penale în străinătate.

”Printre cei care revin acasă sunt și cei care, în statele de unde vin, au avut unele probleme cu legea. (…) În același timp, și infractorii din țară nu iau pauză”, a spus Vela la Realitatea PLUS, la începutul săptămânii trecute.

Avocatul Poporului cere măsuri

Într-un document trimis de Renate Weber ministrului de Interne, Avocatul Poporului susține că a primit mai multe sesizări cu privire la creșterea numărului de infracțiuni.

”Vă solicităm să ne comunicați dacă a fost stabilită deja sau este în curs de elaborare o strategie de contracarare a fenomenului infracțional ce se poate manifesta în acest context concret, pentru garantarea siguranței persoanelor și a bunurilor”, se arată în documentul semnat de Weber. Documentul poate fi consultat AICI.

Avocatul Poporului a declarat, pentru Main News, că una dintre măsurile benefice este creșterea numărului forțelor de ordine.

”Măsurile pot fi multiple. Cu siguranță una dintre măsuri ar presupune reînființarea posturilor locale și care să funcționeze în trei schimburi și care să poată să intervină cu maximă rapiditate. Categoric creșterea numărului celor care se ocupă de siguranță, de pază, Poliție, Jandarmerie.
Poate fi vorba și de măsuri economice, în sensul în care ca să previi cel mai bine fenomene din acestea, de tipul furtului, cel mai bine este ca oamenii să aibă un loc de muncă. Inclusiv formula acesta de angajare a celor care s-au întors în număr foarte mare.

Mai sunt și alte măsuri, dar în opinia noastră, ultimele măsuri sunt cele care privesc cuantumul sancțiunilor”, susține Renate Weber.

sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW