De la 1 februarie, certificatul digital al UE expiră, dacă ultima doză de vaccin a fost făcută acum 9 luni
Începând de marți, 1 februarie, pentru persoanele care au trecut mai mult de 9 luni de zile de la finalizarea schemei inițiale de imunizare (doza 1 + doza 2), certificatul digital al UE va expira. Documentul a fost implementat pentru facilitarea călătoriilor în Uniunea Europeană.
Astfel, persoanele care nu și-au făcut și a treia doză de vaccin, așa numita doză booster, și pentru care au trecut 9 luni de la vaccinarea completă (a doua doză sau singura doză de Johnson&Johnson), documentul va expira.
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a precizat luni, 31 ianuarie, că „acest lucru se va reglementa și în România”.
„De mâine (marți, 1 februarie – n.red.) intră regula că cei care au ultima doză, a doua doză, făcută de 9 luni sau mai mult nu se mai recunoaște certificatul lor decât dacă fac cea de-a treia doză. Acest lucru urmează să fie reglementat și în România în curând. La noi încă este certificatul pe două doze, dar urmează să fie reglementat și acest aspect, ca să intre în concordanță cu regulile europene.
(…) Mâine intră persoana respectivă (cu vechea schemă de vaccinare – n.red.), dar în curând, normal, trebuie să ne aliniem și regulilor europene. Așa că, la un moment dat, cei care au peste 9 luni de la a doua doză și n-au făcut a treia doză vor trebui să aibă test”, a afirmat Raed Arafat.
În România, certificatul verde va putea fi folosit în continuare, chiar dacă au trecut mai mult de nouă luni de la administrarea ultimei doze din schema inițială de vaccinare.
Context
De altfel, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, declara vineri, 21 ianuarie, că persoanele pentru care au trecut mai mult de 9 luni de la administrarea celei de-a doua doze de vaccin ar trebui să-şi facă doza booster până la 1 februarie.
„S-ar putea să avem o oarecare revitalizare a campaniei de vaccinare dacă după data de 1 februarie va intra în funcţiune mecanismul european, directiva europeană: valabilitatea certificatului de vaccinare este prelungită dacă persoanele se vaccinează cu doza booster într-un interval care să nu depăşească 9 luni de la încheierea vaccinării”, a precizat Alexandru Rafila la Europa FM, citat de News.ro.
Pe 21 decembrie, Comisia Europeană a adoptat norme referitoare la certificatul digital al UE privind COVID, stabilind o perioadă de acceptare obligatorie de 9 luni (exact 270 de zile) a certificatelor de vaccinare pentru călătoriile în interiorul UE. Perioada se calculează de la administrarea seriei primare de vaccinare formată în general din 2 doze (sau, în cazul vaccinului Johnson și Johnson, dintr-o singură doză). O perioadă clară și uniformă de acceptare a certificatelor de vaccinare va garanta că măsurile privind călătoriile vor fi în continuare coordonate.
Perioada de valabilitate de 9 luni ține seama de orientările Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor, conform cărora administrarea dozelor de rapel (booster) este recomandată în termen de cel mult șase luni de la încheierea primului ciclu de vaccinare. Certificatul va rămâne valabil pe o perioadă de grație de încă trei luni după cele șase luni, pentru a permite adaptarea campaniilor naționale de vaccinare și accesul cetățenilor la dozele de rapel (booster).
Noile norme se aplică de la 1 februarie 2022.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii
… [Trackback]
[…] Find More on that Topic: mainnews.ro/de-la-1-februarie-certificatul-digital-al-ue-expira-daca-ultima-doza-de-vaccin-a-fost-facuta-acum-9-luni/ […]