Sunday, April 21, 2024
Jurnalism corect


Cum i-a inspirat Regele Charles pe oficialii României să protejeze Mediul: Poate oamenii nu văd asta, dar România este o țară minunată

By Dragomir Georgiana , in Politic Stirile zilei , at 3 iunie 2023 Etichete: , , , , ,

Regele Charles al III-lea a ajuns vineri seară, 2 iunie, la proprietatea sa din Valea Zălanului, județul Covasna, unde s-a întâlnit cu câțiva prieteni, relatează Știrile TVR, care precizează și că astăzi, 3 iunie, monarhul britanic va participa la o serbare câmpenească în sat. Regele Charles a fost primit la Palatul Cotroceni de către președintele Iohannis, iar discuțiile s-au axat pe relațiile de prietenie dintre România și Marea Britanie.  De asemenea, a fost subliniată admirația pe care o are monarhul britanic față de peisajele din țara noastră.

De altfel, președintele Iohannis a subliniat în discursul său că Regele Charles este cel care a inspirat autoritățile române să valorifice peisajele naturale, să protejeze „această frumusețe naturală”.

„Admirația Majestății Voastre față de peisajele mioritice, față de fauna sălbatică şi pădurile maiestuoase a alimentat o dorință permanentă de a proteja această frumusețe naturală. Lansarea, în urmă cu un an, la Sibiu, a celui mai mare proiect transfrontalier de reîmpădurire din Europa este doar cel mai recent exemplu. Activitatea substanțială, valoroasă și constantă a Majestății Voastre pentru protecția mediului și combaterea schimbărilor climatice s-a reflectat și în România.
Ați făcut din protejarea ecosistemului și din refacerea biodiversității unice a țării noastre o prioritate”,
a precizat președintele României, Klaus Iohannis.

Regele Charles, fascinat de România

Chiar dacă este prima vizită după ce a devenit rege al Marii Britanii, prezența sa în România, în județele din Transilvania, a devenit obișnuită. Monarhul britanic deține mai multe proprietăți în țara noastră și alege să-și petreacă zilele de vacanță în aceastea, fiind fascinat de peisajele autohtone, de tradiții, cultură. Regele Charles i-a lăudat pe tinerii voluntari români, după cum Main News a mai relatat. Detalii puteți citi aici.

Pentru a-i ajuta pe localnii să păstreze vii unele obiceiuri și îndeletniciri a înființat o fundație. Cu ajutoru voluntarilor, sunt promovate satele românești și meșteșugurile.

„Fundația caritabilă a Majestății Voastre a deschis posibilitatea de a redescoperi satul românesc și de a contribui la prezervarea lui prin activități de restaurare a clădirilor sau a obiectelor prețioase, prin dezvoltarea agriculturii ecologice, protejarea zonelor montane sau readucerea la viață a unor meserii tradiționale. Ați creat astfel oportunități deosebite pentru dezvoltarea durabilă a comunităților locale”, a punctat președintele Iohannis, în prezența Regelui Charles.

„Ambasador” al României, în documentarul „Wild Carpathia”

În 2013, când se lansa documentarul „Wild Carpathia” , pe vremea când era Prințul Charles, afirmația sa despre România reușea să-i inspire pe români, astfel încât să aprecieze mai mult țara în care trăiesc.

Poate oamenii nu văd asta, dar România este o țară minunată. Trebuie oferi protecție în contextul dezvoltării durabile. Nu poți opri dezvoltarea, dar cheia este lucrezi, pe cât posibil, cu localnicii care, în noua cazuri din zece, și în țoață lumea este la fel, nu vor vadă mediul distrus. Dar vor găsească moduri și ocazii de a-și îmbunătăți viață păstrând tradițiile, fie ele în mediul antropic sau natural”, declara Regele Charles scenaristului Charlie Ottley, la momentul prezentării documentarului despre țara noastră, „Wild Carpathia” .

Regele Charles, invitat să sprijine proiectul Via Transilvanica

Monarhul britanic a fost invitat să promoveze proiectul „Via Transilvanica”, a transmis ministrul Mediului, Tanczos Barna

Majestatea Sa m-a asigurat că îi este cunoscut proiectul Via Transilvanica și a subliniat faptul că Via Transilvanica are nevoie de aceeași protecție și susținere de care au avut parte tradițiile și biodiversitatea de care Majestatea Sa s-a îndrăgostit în România.  Ar fi o mare onoare dacă Maiestatea Sa ar sprijini Via Transilvanica și ne-ar inspira să atingem cele mai înalte standarde în turismul durabil, așa cum a făcut-o de nenumărate ori”, a scris oficialul de la Mediu, pe Facebook.

 

CITEȘTE ȘI:  Regele Charles, discurs cu vers din Eminescu, la Palatul Cotroceni: Am ajuns să iubesc România, țară de glorii, țară de dor

Sursă foto: Administrația Prezidențială

 

 

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com