Friday, November 29, 2024
Jurnalism corect


Proiect de 1 miliard de lei pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic din țară, pus în dezbatere publică de Guvern

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 4 martie 2021

Guvernul a pus în dezbatere publică un proiect pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic din țară, în valoare de un miliard de lei, a anunțat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

Programul ar urma să relanseze „complet” investiția statului în domeniu și ar urma să aibă o procedură „mult simplificată” față de cea din prezent care „a condus la situația în care în 27 de ani au fost consolidate doar 26 de clădiri”, a afirmat ministrul Dezvoltării, în cadrul dezbaterii „De ce uităm? Ce am făcut cu clădirile degradate?”, potrivit Agerpres.

CITEȘTE ȘI: Edmond Niculușcă: Există riscul ca 25.000 de oameni să moară în București în cazul unui seism de tipul celui din 4 martie 1977

Este fizic imposibil de a expertiza o clădire, de a face documentaţia tehnică, de a face achiziţia publică şi de a şi executa acea consolidare de clădire într-un singur an. Propunem un program multianual, ceea ce înseamnă că se intră în acest program şi, în doi-trei ani, rezonabil, se poate termina această lucrare”, a precizat Cseke Attila.

Cseke Attila a afirmat că dacă un proprietar decide să vândă locuința din imobilul consolidat într-o perioadă mai mică de zece ani de când au fost efectuate lucrările, acesta ar trebui să restituie statului o cotă parte din costuri.

Guvernul doreşte în patru ani de zile să investească în consolidarea clădirilor cu risc seismic un miliard de lei. Anul acesta avem o sumă de 50 de milioane, care este mai mult decât dublă faţă de anul trecut, dar suntem în reformularea acestui program naţional”, a adăugat ministrul Dezvoltării.

Context

Pe 4 martie 1977 s-a produs cel mai devastator cutremur din istoria României, având o magnitudine de 7,2 pe scara Richter și o durară de 55 secunde. Cel puțin 1.570 de persoane și-au pierdut viața, alte 11.000 au fost rănite iar 35.000 de locuințe au fost distruse. Cele mai mari pierderi s-au înregistrat în București.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *