Tuesday, May 28, 2024
Jurnalism corect


Regele Charles, discurs cu vers din Eminescu, la Palatul Cotroceni: Am ajuns să iubesc România, țară de glorii, țară de dor

By Dragomir Georgiana , in Politic Stirile zilei , at 2 iunie 2023 Etichete: , , , ,

Regele Charles al III-lea a ajuns, vineri, 2 iunie, în România.  Deși  vizita sa este una privată, în semn de curtoazie, monarhul britanic s-a întâlnit cu președintele României, Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni. Cei doi oficiali de stat au subliniat  legăturile profunde pe care le-au legat România și Marea Britanie. Regele Charles este o prezență cunoscută în România, datorită proiectelor de promovare a satelor, tradițiilor, a peisajelor din România.

Monarhul britanic a avut un discurs natural, în care a reliefat că se simte „ca acasă”. A salutat în limba română și a impresionat audiența când a citat un vers din „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie” de Mihai Eminescu. Astfel, a ales regele Charles să descrie relația pe care o are cu România, dincolo de cooperarea diplomatică.

„Am ajuns să iubesc România, țară de glorii, țară de dor(n.r. vers din poezia scrisă de Mihai Eminescu). Patrimoniul, cultura, biodiveristatea. Aici sunt specii rare, care nu se mai întâlnesc în altă parte. Am întâlnit români din toate domeniile. Am fost martor la dezvoltarea României. În ultima vizită, am văzut sprijinul generos pe care România l-a oferit Ucrainei. Am simțit apropierea românilor față de suferință. Milioane de români reprezintă un element important al vieții în Marea Britanie și abia aștept să îmi îndeplinesc rolul în strângerea lor”, a declarat Regele Charles al III-lea, la Palatul Cotroceni. La rândul său,  Iohannis i-a mulțumit pentru promovarea tradițiilor românești și pentru buna cooperare diplomatică.

Monarhul britanic va pleca de la Cotroceni direct spre Valea Zălanului, unde deține o proprietate privată.  Va rămâne acolo până marți, 6 iunie, când va merge la Viscri, județul Brașov, la cea mai cunoscută locuință pe  care o deține în România.

Sursă foto: captură video

Comentarii