Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ciolacu propune amnistia pentru datornici, cu trei luni înainte de alegeri

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 27 august 2024

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat marți, 27 august, că executivul va adopta o facilitate fiscală care presupune amnistie la dobânzi și penalități pentru cei care-și plătesc arieratele către stat până în luna decembrie. 

„Avem arierate de 180 miliarde lei. Asta înseamnă 8% din PIB, cu alte cuvinte, am avea excedent, dacă am colecta toate arieratele. Normal că nu se pot colecta toate. Gândiţi-vă că mai avem evaziune fiscală şi gap de TVA de aproape 10 puncte procentuale din PIB. Ne-am dus la 18% din PIB pe evaziune şi gap de TVA şi pe arierate, dar discuţiile de bază este cum să oprim investiţiile, ca să nu avem deficit. Eu cred că e o abordare incorectă. Mai mult, ministrul Finanţelor a venit cu propunerea să dau credit fiscal. Eu, statul îi recuperez banii, iei credit fiscal şi pe urmă urmăreşti plata, ai scăpat de dobânzi de şi accesorii. Pe o perioadă limitată”, a precizat premierul.

Exper fiscal: „Proști sunt aia care platesc la timp!

Măsura nu este văzută cu ochi buni de specialiști. Potrivit expertului fiscal Gabriel Biriș, fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor, proiectul prevede acordarea unui credit fiscal de 10% din valoarea impozitelor restante astfel achitate, ceea ce reprezintă o măsură discriminatorie pentru contribuabilii care și-au achitat taxele la timp.

„Nu se mai termină ! Acum vedem că circulă „pe surse” o nouă OUG, marcată ” confidențial „, suficient de elaborată pentru a putea fi chiar adoptată „pe foc automat” așa cum ne-a obișnuit deja ministrul Bolos . În principal, e vorba de o nouă amnistie: pentru impozitele și contribuțiile scadente la 31 august, 85% din dobânzile (0,1%/zi) și majorările (0,2%/zi) de întârziere ar urmă să fie șterse dacă principalul este achitat până la 15 decembrie. Pot înțelege ( deși nu sunt de acord), „scopul scuze mijloacele” – nevoie de bani la buget este uriașă ! Nu e nici prima și probabil nici ultima oară când Finanțele vin cu astfel de măsuri . Ce mai contează frustrarea contribuabililor care au făcut și fac eforturi să își plătească toate impozitele/taxele/ contribuțiile la timp ? Ce nu pot înțelege este prevederea de la Art. VI din Proiectul de OUG care prevede că cei care achita restanțele (+ restul de 15% din accesorii) primesc (dacă cer) credit fiscal de 10% din valoarea impozitelor restante astfel achitate… Să traduc: să zicem că la 31 august am un impozit neachitat de 1.000.000 (cum nu am fost deja executat silit, nu pricep!) pe care îl plătesc pe 10 decembrie. Să zicem că până pe 10 decembrie am acumulat și dobânzi și penalități de întârziere de încă 100.000. Din astea, plătesc 15.000, că restul mi se șterg. Dl. Bolos îmi mai da însă un „bonus” (pe lângă cei 85.000 anulați): 100.000 pe care la anul îi pot scădea din impozitele pe care le datorez la anul, deci practic – în loc să fiu executat pentru 1.100.000, plătesc efectiv 915.000!!! Proști sunt aia care plătesc la timp!”, a explicat Gabriel Biriș, pe Facebook.

Sursa foto: Facebook / Marcel Ciolacu

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW