Tuesday, December 7, 2021
Jurnalism corect


SURSE Un primar PSD a fost reținut pentru fraudarea alegerilor

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 9 octombrie 2020

Primarul PSD al comunei vasluiene Ibănești, Benone Pletea, a fost reținut 24 de ore iar ulterior pus în libertate sub control judiciar pentru 60 de zile după ce, alături de mai multe persoane, ar fi falsificat 82 de adeverințe medicale prin intermediul cărora au fost întocmite cereri de vot cu urna mobilă în cadrul scrutinului din 27 septembrie.

În același dosar este anchetat și viceprimarul comunei, Ionel Iacomi.

Poliţiştii vasluieni efectuează cercetări pentru comiterea infracțiunilor de fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals și abuz  în serviciu.

Benone Pletea a obținut victoria în alegerile pentru funcția de primar cu 518 voturi, devansând-o pe liberala Elena Ibănescu, care a obținut 212 voturi.

Pletea a mai avut probleme cu legea

În anul 2007, Benone Pletea a fost condamnat de Judecătoria Bârlad la un an de închisoare cu suspendare, după ce a depus la Inspectoratul Teritorial de Muncă o diplomă care atesta că ar fi absolvent al Academiei de Studii Economice, în condiţiile în care el avea doar zece clase, relatează Adevărul.

Un an mai târziu, edilul a fost dat eliminat din examenul de bacalaureat pentru fraudă. Acesta a fost prins copiind chiar de un fost coleg de partid, care l-a dat afară din sală imediat ce i-a descoperit fiţuicile în buzunar.

Comunicatul Poliției Vasului

Poliţiştii vasluieni au reţinuți patru bărbați și o femeie din comuna Ibănești, respectiv municipiul Bârlad, județul Vaslui, bănuiți de comiterea infracțiunilor de fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals și abuz  în serviciu.

Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui au probat activitatea infracțională a cinci bărbați cu vârste cuprinse între 45 și 54 de ani și a două femei, în vârstă de 42, respectiv 44 de ani, persoanele fiind bănuite de comiterea infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals și abuz în serviciu.

Astfel, în urma cercetărilor efectuate de către polițiștii, s-a stabilit că cele 7 persoane ar fi participat atât în calitate de autori, dar și complici, la săvârșirea infracțiunilor cercetate. Aceștia ar fi solicitat, procurat, întocmit și folosit, un număr de 82 de adeverințe medicale întocmite și eliberate în fals. Adeverințele, pe care erau consemnate situații nereale, au fost folosite la întocmirea în fals a unor cereri de votare prin intermediul urnei speciale mobile, fără ca persoanele înscrise pe respectivele adeverințe să sufere de afecțiuni medicale care să le facă netransportabile, în vederea exercitării dreptului de a vota.

Totodată, persoanele înscrise pe respectivele adeverințe nu ar fi avut cunoștință despre acestea și nici nu le-ar fi solicitat.

Ulterior, în data de 27 septembrie a.c., comisiile de votare de la toate cele 3 secții de pe raza comunei Ibănești au desemnat membri care s-au deplasat cu urna specială mobilă la domiciliile persoanelor în numele cărora au fost formulate cereri, pentru ca acestea să-și exercite dreptul de vot.

În data de 7 octombrie a.c., ca urmare a administrării probatoriului, poliţiştii au luat față de 4 bărbați și o femeie, măsura reținerii pentru o perioadă de 24 de ore, iar în cursul zilei de astăzi, aceștia au fost prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad care a dispus față de aceștia măsura preventivă a controlului judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile.

Două persoane sunt cercetate în stare de libertate.

În cauză sunt continuate cercetările pentru stabilirea activității infracționale a persoanelor implicate.

Activitățile au beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

Sursa foto: Inquam Photos/Cornel Putan

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW