Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Cine sunt procurorii care vor să devină adjuncți ai DNA. Ce spun despre entuziasm și inculpații achitați definitiv

By Dragomir Georgiana , in Justitie Stirile zilei , at 8 iunie 2023 Etichete: , , , , , , ,

Ministerul Jusiției a demarat procedura de selecție pentru numirea procurorului -adjunct al DNA. Sunt două posturi disponibile pentru această funcție și trei candidați înscriși la interviu: Tatiana Toader, Paul Silviu Dumitriu, Monica Erika Danciu.

În perioada 7-8 iunie ac, cei trei procurori mai sus amintiți au susținut interviurile la Ministerul Justiției, în funcție de avizul acestei instituții, propunerile de numire vor ajunge pe masa președintelui României, Klaus Iohannis, astfel încât „echipa ”de conducere a DNA să fie completă.

Tatiana Toader, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, în 2019, este delegată în funcția de adjunct al DNA până la data de 31 ocombrie ac. În proiectul de management, pe care l-a susținut la Ministerul Jusiției, a precizat că „DNA poate continua să-și înmbunătățească strategia de comunicare, prin publicarea rezultatelor pe care le are. De asemenea, susține că „DNA trebuie să facă pași în cercetarea faptelor de corupție și din mediul privat”.  În ceea ce privește entuziasmul procurorilor DNA, Tatiana Toader a precizat că „totul depinde de cât de mult iubești să faci această profesie”(n.r. de procuror).

Procurorul Silviu Dumitriu vrea să scadă rata achitărilor

Potrivit datelor afișate de DNA, Silviu Dumitriu este delegat în funcția de procuror șef secția de combatere a infracțiunilor asimilate corupției până la data de 18 octombrie ac. În fața comisiei de la Ministerul Justiției, s-a arătat preocupat de numărul mare de achitări pe care l-a înregistrat  DNA în ultima perioadă.

Creșterea nivelului de exigentĂ în realizarea urmăririi penale și a analizării probelor în raport de care realizăm aceste construcții logico-juridice în acuzare. Aceasta afirmație o fac raportandu- la practica judiciară din ultima perioada a instanțelor de judecată, identificând în aceasta practică judiciară anumite critici în ceea ce privește modul în care s-au construit acuzațiile. De aici, trebuie învățam ne perfecționam și evoluăm”, a susținut procurorul Silviu Dumitriu, în fața comisiei de la Ministerul Justiției, care va aviza propunerile pentru numirea adjuncților DNA. 

Monica Danciu: Procurorul investigativ trebuie să comunice bine cu procurorul judiciar

Monica Erika Danciu este delegată în funcția de adjunct al DNA, până la data de 11 iunie ac. Anterior, a fost șefa secției judiciare DNA. Procurorul Monica Danciu a recunoscut că DNA are un număr mare de achitări definitive, 185 de inculpați  au fost achitați definitiv doar în anul 2022, însă, unele dintre cauzele în care acuzațiile nu se dovedesc țin de deciziile CCR, privind dezincriminarea parțială a abuzului în serviciu. Procurorul Monica Erika Danciu susține că procurorul care efectuează urmărirea penală trebuie să aibă o comunicare foare bună cu cel care reprezintă cauza DNA în instanță, astfel încât să se evite interpretarea eronată a unor probe.

Procurorul șef al DNA este Marius Voineag, numit de președintele României, la data de 30 martie ac. Procurori adjuncți ai DNA sunt numiți de Președintele României, la propunerea ministrului Justiției, cu avizul Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 15 ani în funcția de procuror sau judecător, pe o perioadă de 3 ani.

Sursă foto: Inquam Photos / Ovidiu Micsik

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW