Tuesday, February 27, 2024
Jurnalism corect


CCR: Legea prin care personalul ANI primea un spor la salariu de 25%, neconstituțională

By Dragomir Georgiana , in Justitie Stirile zilei , at 24 mai 2023 Etichete: , , , ,

Curtea Constituţională a României(CCR) a decis, miercuri, 24 mai, că legea prin care personalul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) primea un spor la salariu de 25% pentru suprasolicitare neuropsihică a fost adoptată cu încălcarea principiului bicameralismului.

Obiecţia de neconstituţionalitate a fost formulată de deputaţii USR şi de cei neafiliați.  Astfel, judecătorii CCR au constatat că sporul de 25% pentru suprasolicitare neuropsihică a fost adoptată cu încălcarea principiului egalității. „Legea adoptată de Camera de reflecţie viza un aspect privind salarizarea în cadrul familiei ocupaţionale  „Învăţământ”,  iar forma legii adoptată în Camera decizională a vizat şi un aspect privind salarizarea în cadrul familiei ocupaţionale „Administraţie”.  Astfel, adoptată, aceasta apare ca o iniţiativă exclusivă a Camerei decizionale, care nu se circumscrie obiectului de reglementare avut în vedere de Camera de reflecţie”, se arată în decizia CCR, citată de Agerpres.

Ce se va întâmpla cu sporul declarat nelegal de CCR

Având în vedere decizia CCR, care este obligatorie și general valabilă, sporul de 25% pentru suprasolicitare neuropsihică pe care îl încasa personalul ANI se anulează. În perioada următoare, acordarea sporurilor pentru unele categorii de bugetari nu poate fi realizată decât printr-o nouă Lege a salarizării. În vigoare este și Ordonanța „austerității” prin care angajările la stat sunt suspendate. Potrivit informațiilor Main News, unele categorii de bugetari câștigă în instanță sporul pentru suprasolicitare neuropsihică și ulterior cer Guvernului să-l recunoască în grila de salarizare.

În ceea ce privește, sporurile am reușit să demonstrăm în instanță că cel acordat pentru condițiile de muncă(n.r. neuropsihiatric) este întemeiat. Noi am cerut respectarea acestora pe viitor”, a precizat pentru Main News, Nicolae Toader, președintele Sindicatului Național Finanțe Publice(n.r. Sindfisc).

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW