Bilanțul operațiunii în care Parchetul European a identificat cea mai mare fraudă cu TVA produsă în UE
Parchetul European (EPPO) a confiscat bunuri în valoare de 67 de milioane de euro, după operațiunea în care a identificat cea mai mare fraudă cu TVA produsă pe teritoriul Europei, se arată într-un comunicat transmis marți, 13 decembrie.
Săptămâna trecută, EPPO a făcut 312 de percheziții și a arestat 24 de persoane în Franța, Portugalia și Italia, într-un dosar care a vizat destructurarea mai multor grupuri de crimă organizată răspândite în 22 de state, între care și România, responsabile pentru fraudă cu TVA estimată la 2,2 miliarde euro.
Procurorii au pus sechestru pe 529 de conturi bancare, 81 de proprietăți imobiliare, 31 de mașini de lux, 2,5 milioane de euro în numerar, 104 ceasuri de lux, căști cu o valoare de 2 milioane de euro, 42 de accesorii de lux, 1 Kalashnikov, a căror valoare ajunge la 67 de milioane de euro.
„O cantitate uriașă de documente și dispozitive electronice au fost ridicate. Toate informațiile sunt analizate în acest moment, iar investigația în ceea ce privește activitatea grupărilor de crimă organizată continuă”, a informat EPPO.
Pe 29 noiembrie, Parchetul European, în colaborare cu autoritățile naționale din 14 state UE, au făcut percheziții în Belgia, Cipru, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Lituania, Luxemburg, Țările de Jos, Portugalia, România, Slovacia și Spania.
Ulterior, EPPO a informat că investighează o schemă complexă de fraudă cu TVA, bazată pe vânzarea de bunuri electronice populare.
Conform sursei citate, în aprilie 2021, Autoritatea Fiscală portugheză a demarat cercetări la o companie care vindea telefoane mobile, tablete, căști și alte dispozitive electronice. Autoritățile portugheze au raportat cazul la EPPO în iunie 2021.
„Prin Operațiunea Amiral, Parchetul European pune în centrul atenției o industrie criminală extrem de sofisticată. Aceasta a prosperat în Uniunea Europeană, în special datorită limitărilor structurale ale autorităților fiscale și de aplicare a legii naționale, atunci când vine vorba de operațiuni transfrontaliere.
Fără EPPO, pregătirea acestui tip de operațiune ar fi durat ani de zile sau nu ar fi avut loc niciodată. Operațiunea Amiral este o demonstrație clară a avantajelor unui parchet transnațional. Când vine vorba de fraudă în materie de TVA, din perspectivă națională, prejudiciile pot fi evaluate ca fiind relativ mici sau inexistente, sau chiar rămân nedetectate”, a declarat procurorul european șef, Laura Codruța Kovesi, citată în comunicatul emis pe 29 noiembrie.
Sursă foto: Inquam Photos/Alberto Grosescu
Comentarii