Tuesday, October 19, 2021
Jurnalism corect


Gabriela Firea se gândește la organizarea unui referendum pe tema vinietei Oxigen: Ajungi într-o situație în care nici nu mai știi cum este mai bine să faci

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 3 februarie 2020 Etichete: , ,

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat că se gândește la organizarea unui referendum în București, pentru ca cetățenii să decidă care sunt cele mai bune măsuri în lupta cu poluarea, deoarece sunt „foarte multe petiții, atacuri, critici împotriva taxei Oxigen”.

”Am văzut că sunt foarte multe petiții, atacuri, critici împotriva taxei Oxigen. Putem să și renunțăm la această taxă, nu am o problemă, dacă asta își doresc cetățenii, dar ca să vedeți în ce ipocrizie trăim: dacă nu faci nimic ți se reproșează că nu faci, iar dacă iei măsuri pe care țări din Europa le-au luat cu mult timp în urmă, ți se reproșează că iei măsuri. Așa este peste tot în Europa: poluatorul plătește.

Putem organiza și un referendum în Capitală, eu n-am nicio problemă. Să vedem dacă cetățenii din București își doresc să circule mașini non euro, euro 1, euro 2 sau euro 3 în orașul lor. Vă spun sincer, mă gândesc la toate variantele, pentru că văd că orice facem cu ochii la Europa, nu este bine. În toată Europa sunt companii municipale. De ce mă atacă opoziția? Pentru că erau 4-5 companii căpușă care parazitau Capitala. Acum, pentru că am făcut pe model european, am redus cheltuielile bugetare, nu este bine. Ajungi într-o situație în care nici nu mai știi cum este mai bine să faci!”, a declarat Gabriela Firea.

Vinieta Oxigen, noutatea anului 2020

Vinieta Oxigen a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2020, însă aplicarea sancțiunilor pentru cei care nu plătesc taxa este amânată până în martie. De asemenea, în centrul Bucureștiului, autoturismele extrem de poluante nu mai pot circula.

Potrivit hotărârii nr. 539/2019 a Consiliului General al Municipiului București, de la 1 ianuarie a fost introdusă o taxă auto în Capitală care se aplică mașinilor poluante. Vinieta Oxigen a primit în luna octombrie votul favorabil al consilierilor, iar apoi a fost publicată în Monitorul Oficial al Primăriei Municipiului București. Deși taxa a intrat în vigoare la 1 ianuarie, Gabriela Firea a anunțat că sancțiunile se vor aplica începând cu luna martie.

Astfel, de la 1 martie, mașinile sub Euro 3 nu vor mai avea acces în centrul Bucureștiului, mașinile sub Euro 4 vor plăti taxa de poluare, iar autoturisme Euro 4 vor plăti vinieta începând cu anul 2021.

Mașinile non-Euro, Euro 1 și Euro 2 nu vor mai avea voie în București

Totodată, începând cu 1 ianuarie 2022, potrivit unui amendament al proiectului respectiv, mașinile non-Euro, Euro 1 și Euro 2 nu vor mai avea voie în Capitală, iar pentru cele Euro 3 restricția este valabilă din anul 2024.

Sunt exceptate de la plata taxei de poluare scuterele și motocicletele, dar și autovehiculele cu normă de poluare Euro 3, care funcționează cu GNL, GNC ȘI GPL.

Începând cu 1 martie 2020, accesul autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mică de cinci tone va fi restricționată zilnic, pe arterele din București, de luni până vineri, cu excepția sărbătorilor legale, în intervalul orar 07:00-22:00:

-pentru vehiculele cu normă de poluare non-Euro, Euro 1 și Euro 2, accesul va fi interzis în Zona de Acțiune pentru Calitatea Aerului, fiind permis pentru restul arterelor din București doar în urma achiziționării taxei auto;

-autoturismele cu normă de poluare Euro 3 și Euro 4 vor putea circula pe străzile municipiului București numai în urma achiziționării unei viniete Oxigen; pentru Euro 4, restricția se aplică din 2021;

– mașinile electrice, hibride sau cu norma de poluare Euro 5 şi Euro 6, au acces fără restrictii pe toate arterele;

Care sunt tarifele

Non-euro – 15 lei/ zi, 300 lei/luna si 1.900 lei/an
– Euro 1 – 15/zi, 250 lei/luna si 1.700 lei/an
– Euro 2 – 15 lei/zi, 200 lei/luna, 1.500 lei/an
– Euro 3 – 5 lei/zi, 100 lei/luna sau 700 lei/an
– Euro 4 – 5 lei/zi, 80 lei/luna sau 500 lei/an

Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW