Sunday, July 25, 2021
Jurnalism corect


Dan Barna, reclamat de Departamentul Anti-Fraudă la DNA / Procurorii vor verifica cum a gestionat liderul USR PLUS proiectele pe fonduri europene / UPDATE Reacția vicepremierului

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 11 mai 2021

UPDATE Vicepremierul susține că nu ar fi primit nicio informație oficială din partea DLAF și a precizat că nu se află printre cele patru persoane vizate de sesizarea Departamentului Anti-Fraudă către DNA.

Din articolul care a apărut azi în presă se desprind următoarele informații:

– Că DLAF a finalizat o verificare începută în timpul campaniei prezidențiale din 2019 și intenționează să transmită către DNA nota de constatare a verificării. Se întâmplă practic exact ceea ce am cerut încă din 2019 fiind singura forma prin care această poveste se poate închide.

– Nota de constatare face referire la patru persoane: expert cu atribuții în recrutare și manangeri de structuri de economie socială. Eu nu am avut în proiectele menționate niciuna din aceste calități, poziția mea fiind de expert antreprenorial. Deci concluzia logică pornind de la răspunsul transmis de DLAF presei ar fi că nu este vorba despre persoana mea. Acest lucru mi-a fost de altfel comunicat și pe parcursul întâlnirii avute cu personalul DLAF acum câteva săptămâni când mi-au spus că nu au reținut nici o faptă ilegală în ceea ce mă privește.

– Se induce ideea că numele meu a fost trimis la DNA. Nu este cazul. Dacă vă fi, voi spune eu, înainte să vehiculăm informații incomplete, pe surse și de natură să creeze confuzii inutile”, a explicat Dan Barna, pe Facebook.

Liderul USR PLUS a mai afirmat că nu are nicio informație despre existența unui dosar pe numele său și despre existența unei fapte penale care să îi fie imputată de DLAF.

Am fost permanent la dispoziția DLAF și sunt în continuare la dispoziția lor pentru orice fel de informații vor avea nevoie. Înțeleg că instituțiile trebuie să își facă datoria și să verifice din punct de vedere administrativ proiectele din fonduri europene și e firesc să fie așa; ce nu este firesc e că o instituție să comunice în presă informații incomplete. Este în mandatul DLAF să documenteze și să fundamenteze suspiciuni de fraudă – confirmate sau nu apoi de organele competente – nu să alimenteze suspiciuni la adresa oricărei persoane, publice sau nu. Am zis din primul moment că vreau că această cercetare să se termine cât mai repede. Îmi mențin solicitarea și aștept că DLAF să o finalizeze”, a adăugat Barna.

Știrea inițială

Departamentul de Luptă Anti-Fraudă (DLAF) l-a reclamat pe Dan Barna la Direcția Națională Anticorupție (DNA) pentru presupuse fapte de natură penală, ce au legătură cu proiectele pe fonduri europene gestionate de liderul USR-PLUS înainte de a intra în politică.

Procurorii DNA au primit două sesizări formulate de DLAF în care sunt reclamate presupuse fapte de natură penală comise în contextul implementării unor proiecte finanțate din fonduri europene.

Până în acest moment, vicepremierul Dan Barna nu are calitatea de suspect sau inculpat.

La data de 10 mai 2021, la sediul DNA au fost primite două sesizări formulate de instituția la care faceți referire și în care sunt reclamate presupuse fapte de natură penală comise în contextul implementării unor proiecte finanțate din fonduri europene.

Cele două documente se află în procedură de înregistrare și repartizare, prin urmare, în acest moment, nicio persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat”, a transmis DNA, pentru Main News.

Cele două proiecte pe fonduri europene care au intrat în atenția anchetatorilor sunt „Punți Comunitare”(cod SMIS 56760) și „SES-am deschide-te!” (cod SMIS 56699), au transmis surse judiciare.

În același context, pe 11 martie, Barna a fost chemat la DLAF pentru a da explicații în legătură cu proiectele pe fonduri europene în care a fost implicat înainte de a intra în politică.

Am spus în numeroase interviuri că sunt complet disponibil și vreau să clarific orice chestiune legată de activitatea antreprenorială pe care am desfășurat-o înainte de a intra în politică. În aceste zile solicitarea mea a dat roade și am primit o invitație de la DLAF pentru, și citez, “furnizarea informațiilor pe care le dețineți în legătură cu activitatea desfășurată în cadrul proiectului” aflat în verificare”, a scris Dan Barna, pe 11 martie, pe Facebook.

Liderul USR PLUS a fost protagonistul unui scandal, în campania pentru alegerile prezidențiale din 2019, când Rise Project a publicat un material în care a prezentat cum au eșuat mai multe proiecte cu fonduri europene gestionate de acesta.

Sursă foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW