ANALIZĂ – Se mai desființează Secția Specială? | Culisele unui serial cu final amânat continuu
Desființarea Secției Speciale va fi, cel mai probabil, amânată pentru sesiunea parlamentară din toamnă, declară pentru Main News surse guvernamentale. Subiectul a revenit în atenția publică în urma unor critici lansate de președintele Klaus Iohannis la adresa Ministerului Justiției, la care Stelian Ion a și reacționat.
„SIIJ nu a fost desfiinţată, chit că toată lumea s-a lăudat că aşa va face, dar ministrul Justiţiei nu a găsit încă calea potrivită, legile justiţiei – nici nu există un proiect acceptat în coaliţie şi sunt eu nemulţumit de aceste lucruri şi sunt şi alte şi alte reforme care au fost promise şi deocamdată auzim că se întâlnesc şi se discută„, a declarat, miercuri, Klaus Iohannis.
La scurt timp a venit și reacția ministrului Stelian Ion. Ministrul susține că SIIJ ar fi fost desființată dacă „toți partenerii din coaliție ar fi respectat programul de guvernare și ar fi pus preț pe opiniile instituțiilor internaționale – Comisia Europeană, GRECO și Comisia de la Veneția”.
„Președintele a transmis semnalul că este nemulțumit de aceste tergiversări, așa cum sunt și eu nemulțumit de atâta vreme. Îi transmit președintelui rugămintea de a se implica în depășirea acestui blocaj, din care putem ieși doar dacă toți respectăm programul de guvernare și recomandările instituțiilor europene”, se arată în reacția lui Stelian Ion.
Amânarea se mai amână
În aceste condiții, este greu de crezut, dacă nu aproape imposibil, ca desființarea Secției Speciale să mai facă obiectul unui sesiuni extraordinare în Parlament.
Cel mai probabil, explică sursele guvernamentale consultate de Main News, proiectul de lege va intra la vot în Senat abia în sesiunea ordinară din toamnă.
Asta cu toate că, la începutul lunii iulie, Stelian Ion spunea că în următoarea săptămână față de acel moment ar fi de așteptat o sesiune extraordinară în Parlament pentru desființarea SIIJ. Liderii coaliției nu s-au înțeles, însă.
Ce spune Comisia de la Veneția
La începutul lunii iulie, Comisia de la Veneția și-a dat acordul pentru desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție .
Forul european arată, însă, că parlamentarii ar trebui să renunțe la amendamentul adoptat de Camera Deputaților, prin care magistrații pot fi trimiși în judecată cu acordul Consiliului Superior al Magistraturii. De altfel, sursele Main News spun că acest amendament nu va trece și de Senat.
El a fost susținut de UDMR, care a mizat și pe preluarea dosarelor de către Parchetul General. Motivul era legat de funcția de Avocat al Poporului, râvnită de UDMR, SIIJ fiind instrument de negociere în coaliție.
CITEȘTE MAI MULTE AICI: ANALIZĂ Cum a ajuns Secția Specială instrument de negociere politică între partidele Puterii
Secția Specială a fost operaționalizată în octombrie 2018, în mandatul ministrului Tudorel Toader. De atunci, structura aflată în subordinea Parchetului General a avut parte de numeroase critici din partea unei părți a magistraților români și din partea unor foruri internaționale.
Foto: Inquam Photos / George Călin
Comentarii
[…] în judecată cu acordul Consiliului Superior al Magistraturii. După cum Main News a scris aici, surse apropiate deciziei explicau că amendamentul nu ar urma să treacă și de […]
[…] judecată cu acordul Consiliului Superior al Magistraturii. După cum Main News a scris aici, surse apropiate deciziei explicau că amendamentul nu ar urma să treacă și de […]
online canadian pharmacy: Canada pharmacy online – canada drugs online reviews
… [Trackback]
[…] Information on that Topic: mainnews.ro/analiza-se-mai-desfiinteaza-sectia-speciala-culisele-unui-serial-cu-final-amanat-continuu/ […]