Sunday, September 25, 2022
Jurnalism corect


DOCUMENT Raportul Comisiei Europene privind statul de drept: Anchetarea unor cazuri de corupție la nivel înalt, afectată negativ de SIIJ

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 20 iulie 2021

Anchetarea cazurilor de corupție la nivel înalt continuă să fie afectată negativ de către Secția pentru investigarea infracțiunilor din Justiție, arată Comisia Europeană în Raportul privind statul de drept din România. 

Totodată, oficialii europeni se declară îngrijorați că actualul cadru normativ concentrează puterea numirii procurorului general, procurorului șef DNA și procurorul șef DIICOT în Ministerul Justiției, subliniind că doi dintre cei trei procurori de rang înalt au fost numiți în ciuda faptului că au fost avizați negativ de CSM.

„După cum se evidențiază în raportul privind statul de drept din 2020, rapoartele MCV și mai multe opinii ale Comisiei de la Veneția, continuă să existe îngrijorări cu privire la echilibrul dintre influența diferitelor instituții asupra procesului de numire a procurorilor de rang înalt și concentrarea puterii la Ministerul Justiției. În 2020, doi dintre cei trei procurori de rang înalt au fost numiți în ciuda unui aviz negativ al Consiliului Superior al Magistraturii”, arată Comisia Europeană.

Problemele DNA vor continua atâta timp cât „legile Iordache” vor rămâne în vigoare

Potrivit reprezentanților Comisiei Europene, buna funcționare a Direcției Naționale Anticorupție va continua să fie afectată până când modificările legilor justiției din perioada 2017-2019, operate de PSD, vor fi în vigoare.

„Modificările legilor justiției în perioada 2017-2019 au reprezentat un impediment major pentru buna funcționare a DNA, care va continua atât timp cât acestea vor fi în vigoare. DNA s-a confruntat cu un deficit de resurse umane, adăugând mai multă presiune asupra procurorilor într-un moment în care DNA s-a confruntat cu provocarea suplimentară de a-și dezvolta propria capacitate tehnică de a pune în aplicare ordinele judecătorești folosind tehnici speciale de anchetă”, subliniază reprezentanții Comisiei Europene.

Secția Specială afectează negativ activitatea DNA

În plus, reprezentanții executivului european avertizează asupra faptului că Secția pentru investigarea infracțiunilor din Justiție continuă să intervină în anchetele DNA.

„În plus, anchetarea unor cazuri de corupție la nivel înalt continuă să fie afectată negativ de Secțiunea pentru investigarea infracțiunilor din Justiție (SIIJ), care continuă să intervină în dosarele de corupție la nivel înalt investigate de DNA. Practica problematică de retragere a contestațiilor în cazurile de corupție la nivel înalt a fost oprită după ce Curtea Constituțională a decis în iulie 2020 că transferul contestațiilor către SIIJ era neconstituțional. Există, de asemenea, un risc crescut de impunitate în dosarele de corupție la nivel înalt cu care se ocupă SIIJ, în special din cauza procesului său lent de soluționare a dosarelor. Gestionarea de către SIIJ a plângerilor împotriva procurorilor de la persoane condamnate pentru corupție a fost considerată, de asemenea, ca o presiune asupra procurorilor DNA. Modificările în curs ale legilor justiției, inclusiv pentru desființarea SIIJ, vor fi pași importanți pentru buna funcționare a DNA”, se mai arată în Raportul Comisiei Europene privind statul de drept.

DOCUMENT Raportul privind Statul de Drept

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW