Monday, December 11, 2023
Jurnalism corect


ANALIZĂ Cum a ajuns Secția Specială instrument de negociere politică între partidele Puterii | Ce se întâmplă cu desființarea SIIJ

By Robert Madaianu , in Analize & Investigatii Justitie Politic , at 10 iulie 2021 Etichete: , , ,

Desființarea Secției Speciale este din nou blocată, în ciuda verdictului clar dat de Comisia de la Veneția, potrivit căruia structura de parchet trebuie închisă. Folosită ca instrument de negociere politică în interiorul coaliției de la putere, SIIJ pare a fi tot mai greu de desființat.

Sursele politice consultate de Main News spun că următoarea discuție legată de Secția Specială va avea loc în cadrul ședinței Coaliției PNL-USR PLUS-UDMR de săptămâna viitoare.

UDMR continuă să susțină un amendament pe care USR PLUS nu îl acceptă: ca dosarele SIIJ care ar urma să fie preluate de DNA să ajungă, de fapt, la Parchetul General. Practic, Secția Specială ar fi mai degrabă mutată (cu sediul), nu închisă. Și acum funcționează tot ca o structură în cadrul Parchetului General.

UDMR nu a mai obținut Avocatul Poporului

Cel puțin pentru moment, UDMR nu a obținut funcția de Avocat al Poporului. Deși la nivelul coaliției, cele trei formațiuni care o compun s-au înțeles ca funcția să ajungă la maghiari, CCR a dat planurile Puterii peste cap și a menținut-o în funcție pe Renate Weber.

Rămâne de văzut ce anume vor cere cei de la UDMR pentru a renunța la pretențiile legate de Secția Specială.

CITEȘTE ȘI: Ministrul Justiției vrea sesiune extraordinară în Parlament săptămâna viitoare pentru desființarea Secției Speciale fără „superimunități”, după decizia Comisiei de la Veneția

Ce spun liberalii

În chesiunea SIIJ, Partidul Național Liberal nu are o poziție clară. De principiu, liberalii sunt de acord cu forma propusă de Guvern, prin Ministerul Justiției (fără amendamentele legate de preluarea dosarelor și „superimunitate”). Meciul este, însă, între USR PLUS și UDMR. Lucru care nu înseamnă că toți liberalii vor neapărat desființarea SIIJ, firește.

Acuzații dure

Ministrul justiției, Stelian Ion, s-a declarat nemulțumit de faptul că partidele care formează coaliția de guvernare nu se pot pune de acord în privința proiectului privind desființarea Secției pentru investigarea Infracțiunilor din Justiție.

După avizul Comisiei de la Veneția, Stelian Ion a transmis că își dorește ca proiectul de act normativ prin care SIIJ va fi desființată să fie adoptat exact în formă transmisă de Guvernă, fără imunități suplimentare iar dosarele să revină parchetelor în funcție de competență. Pe de altă parte, liderii UDMR își doresc ca anchetele ce vizează fapte de corupție ale magistraților, derulate în prezent de SIIJ, să nu revină către DNA și să fie preluate de parchetul general.

Vizibil deranjat de modul în care decurg negocierile în cadrul coaliției în privința desființării SIIJ, Stelian Ion a declarat că „sunt persoane care nu își doresc continuarea luptei anticorupție și nici refacerea competenței DNA”.

CITEȘTE ȘI: Neînțelegeri în coaliție pe tema desființării Secției Speciale. Kelemen Hunor insistă asupra amendamentului prin care dosarele de corupție ale magistraților nu ajung la DNA

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW